Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Apă potabilă extrasă din aer
Un inginer spaniol, Enrique Veiga, a inventat un dispozitiv care extrage apa potabilă din aer. Aparatele special fabricate de compania acestuia furnizează deja apă curată şi sigură în comunităţi din Namibia şi o tabără de refugiaţi din Libia.
O companie spaniolă a conceput un sistem prin intermediul căruia poate fi extrasă apă potabilă din aer pentru aprovizionarea regiunilor aride de pe glob, în care oamenii au nevoie disperată de aceasta, informează Reuters, potrivit Agerpres. Ideea salvatoare a lui Enrique Veiga, un inginer spaniol în vârstă de 82 de ani, i-a venit în timpul unei secete severe care a afectat sudul Spaniei în anii ‘90 .
„Scopul este de a ajuta oamenii, de a ajunge acest dispozitiv în locuri, precum taberele de refugiaţi, care nu au apă potabilă”, a declarat. Dispozitivele fabricate de compania sa, Aquaer, furnizează deja apă curată şi sigură în comunităţi din Namibia şi o tabără de refugiaţi din Libia.
Aparatele utilizează electricitate pentru a răci aerul până când acesta se condensează în apă, pe baza aceluiaşi fenomen ce stă la baza condensării în unităţile de aer condiţionat.
Spre deosebire de alte dispozitive generatoare de apă care se bazează pe o tehnologie similară, dar necesită un nivel ridicat de umiditate ambientală şi temperaturi reduse, aparatele lui Veiga funcţionează la temperaturi de până la 40 de grade Celsius şi pot suporta o umiditate cuprinsă între 10% şi 15%.
O „maşinărie” de dimensiuni reduse poate produce 50-75 de litri pe zi şi poate fi transportată cu uşurinţă cu ajutorul unui cărucior, însă variantele mai mari pot produce până la 5.000 de litri pe zi.
„Intenţia noastră nu este doar aceea de a crea un dispozitiv eficient, ci şi de a-l face util oamenilor care sunt nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a aduce apă sau să facă fântâni”, a explicat Veiga.
În medie, o femeie care trăiește în mediul rural din Africa merge în fiecare zi aproximativ 6 kilometri și cară 40 de litri de apă.
Nhat Vuong, un refugiat vietnamez din Elveţia, s-a alăturat acestei cauze după o întâlnire cu Veiga şi vizitarea unei tabere de refugiaţi din apropiere de Tripoli, în Libia, în 2017. El a fondat o organizaţie non-profit, Water Inception, care a adus în tabără un aparat cu capacitatea de producţie de 500 de litri pe zi, iar acum strânge fonduri pentru a instala panouri solare în ideea reducerii costurilor cu energia electrică.
Aproximativ 780 de milioane de oameni nu au acces la apă, iar 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces permanent şi sigur la apă potabilă, existând o adevărată criză mondială a apei, după cum avertizează ONU.
Organismul internaţional a stabilit ca obiectiv central pentru anul 2013 „apă şi canalizare pentru toţi”, un deziderat cu şanse de realizare dacă iniţiative precum cea a inginerului spaniol vor fi preluate şi dezvoltate de guvernele ţărilor afectate.