Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială APC: Preţul cărnii de miel, între 25 şi 30 de lei kilogramul

APC: Preţul cărnii de miel, între 25 şi 30 de lei kilogramul

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 11 Aprilie 2020

În contextul sărbătorilor pascale şi al situaţiei generate de criza sanitară, ANSVSA a dat posibilitatea crescătorilor de ovine aflați la distanţe mari de un abator autorizat de a sacrifica mieii direct în fermă, dar doar cu aprobare de la direcţiile sanitar-veterinare. Asociaţia Profesională a Ciobanilor (APC) consideră, însă, că fermierii nu au timp să ia autorizațiile și cere o derogare temporară de la aceste reguli. În privinţa prețului cărnii de miel, asociația estimează că va fi între 25 şi cel mult 30 lei/kg. 

Asociaţia Profesională a Ciobanilor, care are peste 3.000 de membri, a solicitat autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor direct în ferme, dar cu respectarea regulilor generale de igienă şi a condiţiilor de protecţie care se impun din cauza infecţiei cu noul coronavirus. „Informaţiile transmise de ANSVSA în 25 martie spun că fermierii, ciobanii trebuie să ia autorizare de la direcţiile sanitar-veterinare, dar în prezent ei nu au timp să mai facă acest lucru. (…) Consider că ar trebui să se dea liber în săptămâna pascală, aşa cum a fost în toţi anii, începând de luni, după Florii, şi până în sâmbăta Paştilor, să fie liber să se sacrifice în ferme. Oamenii pot să vină să cumpere direct din fermă, civilizat, nu ne aglomerăm, cumpără şi pleacă“, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC), Dan Petrescu. El a precizat că sunt fermieri în asociaţie care vând mieii şi online, iar unii chiar pot să-i transporte acasă la cumpărători, în condiţii optime.

În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel în această perioadă a sărbătorilor, Petrescu a menţionat că pentru ciobani este mai bun decât în 2019, când „preţul a fost un dezastru“. „În privinţa mielului tăiat, estimăm că preţul cărnii va fi între 25 şi cel mult 30 lei/kg în acest an. Este mai mare decât anul trecut, când am dat cu 18-22 de lei maximum pe kilogram“, a spus Dan Petrescu. Pentru a veni în sprijinul celor care vor să se aprovizioneze în această perioadă, și Poliţia Română a făcut câteva precizări pentru popu­laţie. 

Astfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, instituţia arată că cetăţenii pot merge să îşi cumpere carne de miel pentru Paşti, dar recomandă să aibă la ei cartea de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere. „Da, poţi merge să-ţi cumperi produsele necesare. Nu uita să ai la tine cartea de identitate şi declaraţia pe propria răspundere, în care bifezi punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor). De asemenea, îţi recomandăm să mergi singur, nu cu toată familia şi să te asiguri că agentul economic de la care îţi cumperi mâncarea este autorizat şi respectă toate condiţiile igienico-sanitare impuse“, subliniază Poliţia, care reamintește totodată că în acest an nu mai vin comercianţii cu turmele de miei în apropierea oraşelor.

(Cristina Zamfirescu)