Camera Deputaţilor a adoptat, recent, un proiect de lege care instituie Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial la 8 mai, când autorităţile publice pot organiza evenimente de celebrare prilejuite de
Apel către tineri să conștientizeze importanța votului
World Vision România a îndemnat tinerii, în contextul alegerilor prezidenţiale, să reflecteze cu responsabilitate la importanţa votului pentru viitorul democraţiei din ţara noastră. „Votul este primul pas spre o societate democratică, echitabilă şi un viitor european, în care drepturile, libertăţile şi şansele egale sunt consolidate”, arată asociația într-un comunicat.
În opinia organizației, dezvoltarea civismului şi a gândirii critice ar trebui să devină o componentă esenţială a educației. „Faptul că tinerii de 18 ani votează în număr mare ne arată că primul contact cu democraţia contează. Dar ne îngrijorează retragerea celor care ar trebui să-şi consolideze această participare. Istoria ne-a demonstrat că fiecare vot contează, poate schimba parcursul ţării şi avem încredere în tineri că îşi vor exercita acest drept în număr cât mai mare”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Apelul îi propune viitorului preşedinte să trateze educaţia ca o prioritate naţională, cu patru direcţii esenţiale: acces echitabil la educaţie de calitate, dezvoltarea de competenţe-cheie în şcoală (digitalizare, gândire critică, educaţie media şi civică), profesori sprijiniţi prin formare şi salarii decente, tineri implicaţi real în deciziile care îi privesc. La primul tur al alegerilor prezidenţiale au votat aproximativ 742.000 de tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani, mai puțini decât în noiembrie 2024 (819.000). În această grupă de vârstă, tinerii de 18 ani, care au votat pentru prima oară, au fost cei mai numeroși, în timp ce participarea scade alarmant în rândul celor de 21, 22 de ani, arătând nevoia urgentă de continuitate în educaţia civică şi de implicare a tinerilor în procesele decizionale.