Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Apel pentru primirea României și Bulgariei „fără întârziere“ în Schengen
Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen, arătând „cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi, a declarat miercuri, în cadrul discursului său anual privind Starea Uniunii ținut în plenul Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Permiteţi-mi să mulţumesc Bulgariei şi României pentru că au fost în frunte - au prezentat cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările. Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nici o întârziere”, a afirmat von der Leyen. Discursul privind Starea Uniunii al preşedintelui Comisiei este un moment tradiţional, care se derulează, de regulă, la începutul lunii septembrie, odată cu reluarea activităţii Parlamentului European.
Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat discursul, în special „apelul direct şi ferm exprimat de preşedintele von der Leyen faţă de aderarea cât mai rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”.
Austria a răspuns cu rapiditate, respingând solicitarea ca Viena să deblocheze aderarea celor două țări la Schengen, scria ieri Euractiv. „În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi în multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu, la frontiera dintre Germania şi Polonia. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.
Viena blochează extinderea spațiului Schengen, temându-se de un aflux de migranţi ilegali și susținând că România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontierele externe ale UE după aderare. (C. Z.)