Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
APIA: Fermierii care își incendiază terenurile riscă penalități
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) atrage din nou atenţia fermierilor cu privire la interzicerea arderii miriştilor şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, după ce în ultimul timp au fost mai multe incendii de vegetaţie în toată ţara. Potrivit APIA, toţi beneficiarii de sprijin financiar şi ai unor intervenţii şi măsuri de finanțare au obligaţia respectării standardelor GAEC 3 („Interdicţia de a incendia miriştile”) şi GAEC 10 („Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente”).
Pentru a întări măsurile de verificare a respectării acestor norme, APIA colaborează cu Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). În cazul în care o parcelă din cadrul unei exploataţii a fost arsă, iar arderea are cauze necunoscute, pentru a nu fi sancţionaţi, fermierii trebuie să sesizeze imediat ISU sau Poliția și să prezinte la centrul local APIA dovada sesizării şi, ulterior, copia documentului de soluţionare a acesteia. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalităţi.
În județul Harghita, APIA a identificat şi va sancţiona trei fermieri pe ale căror terenuri au avut loc recent incendii de vegetaţie. „Avem un protocol încheiat cu ISU şi cu Garda de Mediu. Noi identificăm, conform datelor GPS pe care ni le trimite ISU, proprietarul terenului. (...) În cazul în care am identificat proprietarul, el va fi sancţionat, conform procedurilor APIA, cu reducerea subvenţiei”, a declarat şeful APIA Harghita, Haschi Andras, pentru Agerpres. Acesta a făcut apel la fermieri „să nu îşi cureţe terenul cu chibritul”, avertizându-i că riscă să piardă din subvenţia pe suprafaţă acordată de UE. (C.Z.)