Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Apicultorii români își vând mierea cu dificultate
Valorificarea produselor apicole reprezintă cea mai mare problemă pe care o întâmpină apicultorii în prezent, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Naţional al Mierii desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la București.
„România a fost o ţară care nu a avut probleme niciodată cu valorificarea produselor apicole. Apicultorii, din acest punct de vedere, au avut beneficii, în sensul în care au rămas cu producţia în stoc numai dacă au dorit să rămână. Se pare că anul trecut şi anul acesta sunt primii doi ani în care declinul valorificării produselor a început”, a precizat Fetea.
La rândul său, directorul general adjunct al Direcţiei Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Tinel, a anunţat că îi aşteaptă la discuţii pe apicultori în această săptămână pentru a stabili ajutorul de minimis solicitat de ACA.
„Ştiu că au fost doi ani grei - 2021-2022 - şi acum şi 2023, ani grei şi deosebiţi din punct de vedere climatic, economic, a apărut şi războiul din Ucraina. Am căzut de comun acord ca să purtăm discuţii, să materializăm o formă de sprijin pentru apicultori. Statistic însă trebuie să recunoaştem că am făcut un salt calitativ din 2007 şi până acum în acest domeniu şi nu putem să negăm acest lucru. Am plecat cu până într-un milion de familii de albine şi am ajuns la peste 2,3 milioane. Am plecat de la o producţie de 16.500 de tone şi am ajuns la 30.000 de tone, ceea ce înseamnă că este un salt”, a transmis Tinel, potrivit Agerpres.
Acesta a fost întrerupt de un apicultor prezent la târg care i-a reproşat că nu poate să îşi vândă marfa, iar oficialul i-a promis că se vor găsi soluţii. (C. Z.)