Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Apicultorii vor primi un ajutor de 25 de lei pe familia de albine
Crescătorii de albine vor beneficia de ajutoare de stat în valoare totală de 59,86 milioane de lei (12 milioane de euro) pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cuantumul sprijinului este de 25 de lei (5 euro) pe familia de albine, iar numărul estimat al familiilor de albine care vor beneficia este de aproape 2,4 milioane. Ajutorul acoperă, practic, întregul efectiv de familii de albine înregistrat la nivel național.
Sprijinul a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin ordonanță de urgență, și face parte din ajutoarele de stat acordate în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Ministerului Agriculturii, suma totală care poate fi acordată pentru o întreprindere nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii de albine pentru a primi ajutorul sunt următoarele: să aibă familii de albine înscrise, la 31 decembrie 2023, în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, să deţină familii de albine în exploataţii apicole sau stupine autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii, să nu se afle în lichidare sau faliment la 24 februarie 2022, conform Registrului Comerţului sau, în cazul persoanelor fizice, să nu existe o decizie judecătorească definitivă de constatare a falimentului până la 24 februarie 2022.
Beneficiarii sprijinului de 25 de lei pe familia de albine pot fi apicultori - persoane fizice cu atestat de producător, apicultori - persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi societăţi agricole. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, de la data intrării în vigoare a ordonanței, timp de 30 de zile lucrătoare, apicultorii şi asociaţiile de apicultori vor putea depune cereri, iar plăţile se vor face la data de 30 iunie 2024.
Ajutorul acordat apicultorilor vine într-un moment dificil pentru acest sector. Potrivit unui document al Asociației Crescătorilor de Albine din România, adresat ministrului agriculturii Florin Barbu în ianuarie, în ultimii ani, condițiile meteorologice nefavorabile și afluxul de miere importată au adus apicultorii în situația de a nu mai avea capacitatea financiară de a menține în viață efectivele de familii de albine.
Adresa sublinia că sprijinul financiar alocat prin Programul Național Apicol nu asigură decât în medie 4-5 euro/familia de albine și „asigură fonduri doar pentru 20-25% din numărul total de familii de albine și apicultori”. În aceste condiții, apicultorii solicitau asigurarea de sprijin financiar direct; activarea programului „Mierea în școli”; TVA de 9% pentru zahărul folosit în hrana albinelor, cât și pentru suplimentele alimentare pe bază de miere; reducerea poliței RCA pentru mijloacele de transport apicole. (C. Z.)