Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Aplicarea venitului minim european în România
Ca urmare a intrării în vigoare a unei directive UE, România va trebui să implementeze un așa-numit „venit minim european adecvat” până în 2024. Directiva cere ca această remunerație să fie determinată transparent şi previzibil de către fiecare stat membru, în conformitate cu realitatea socială şi în acord cu legislaţia naţională. Potrivit unui calcul realizat de EY România, venitul minim în țara noastră ar trebui să crească cu cel puțin 800 de lei.
Analiza realizată de EY România pornește de la cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, din care reiese că țara noastră (cu puţin peste 600 de euro) este în UE pe locul 20 din 22 de țări care au salariul minim în legislație, înaintea Ungariei şi Bulgariei, pe o scară în care indicatorul variază între 2.387 de euro (Luxemburg) şi 399 de euro (Bulgaria).
Directiva 2041 privind salariul minim, care trebuie implementată în doi ani de la momentul intrării în vigoare - octombrie 2022, a apărut ca urmare a faptului că în multe state UE remuneraţia minimă nu acoperă costurile unui aşa-zis trai decent. Directiva introduce principiul „venitului minim adecvat”, menit să asigure un venit suficient tuturor lucrătorilor.
Analiza precizează că nu toate ţările UE vor avea acelaşi venit minim și că acesta va fi stabilit în funcţie de indicatorii economici de la nivel naţional, însă având drept ghid tocmai directiva 2041 şi principiile pe care le cuprinde. Astfel, ţările care deja au un salariu minim se angajează să îl modifice după o formulă care ia în calcul puterea de cumpărare, rata inflaţiei sau coşul minim pentru diverse bunuri şi servicii necesare. Pentru un calcul corect, oficialii europeni recomandă statelor să ia ca reper valoarea coşului de consum ori să seteze acest venit la 60% din salariul median sau la 50% din salariul mediu brut.
Pentru a determina venitul minim adecvat pentru România, analiștii EY au plecat de la următoarele date: câştigul salarial mediu brut este 6.430 de lei, cel mediu net este 3.974 de lei; valoarea coşului minim pentru un adult singur este 2.708 lei pe lună; salariul lunar minim brut - 3.000 de lei (căruia îi revine, în funcţie de deduceri, un net de aproximativ 1.900 de lei).
Se observă că salariul minim garantat este cu mult mai mic decât venitul necesar unui trai decent, aşa cum prevede Directiva. În aceste condiții, pentru a acoperi coşul de consum, venitul net minim ar trebui să fie cu cel puţin 800 de lei mai mare. Dacă s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câştigul mediu brut - una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă (50% din 6.430 lei = 3.215 lei), atunci venitul minim garantat ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 de lei.
Conform autorilor, statul român va trebui să găsească formula de calcul cea mai potrivită, dar, oricare ar fi aceasta, salariatul va avea de câştigat. (C. Z.)