Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Aplicaţia TikTok interzisă în tot mai multe ţări
Tot mai multe ţări interzic folosirea aplicaţiei TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor guvernamentali invocând „riscuri legate de securitatea cibernetică a datelor”. Dacă unele ţări precum Statele Unite, Canada, Belgia şi Comisia Europeană şi Noua Zeelandă au dat ca termen sfârşitul lunii martie pentru ştergerea aplicaţiei de pe dispozitivele guvernamentale, în Marea Britanie, decizia a fost luată săptămâna trecută cu efect „imediat”.
Mai mult, guvernul american a cerut companiei-mamă ByteDance să-şi vândă acţiunile pe care aceasta le deţine la respectiva aplicaţie populară, în caz contrar, aceasta ar putea fi interzisă total pe teritoriul SUA.
În replică, China a reclamat „atacurile nejustificate” la adresa companiei, în timp ce reprezentanţii TikTok s-au declarat „dezamăgiţi” şi au susţinut că „aceste interdicţii” se bazează „pe idei fundamental false şi sunt motivate de o geopolitică mai largă”.
În România, problema interzicerii TikTok pentru instituţiile publice „trebuie să constituie un subiect serios de analiză, cu atât mai mult cu cât prin acest canal sunt livrate o serie de mesaje de dezinformare şi propagandă”, după cum a apreciat premierul Nicolae Ciucă la începutul lunii martie, citat de Agerpres.
TikTok stochează datele utilizatorilor americani pe servere situate în ţară. Platforma a recunoscut că angajaţii săi cu sediul în China au acces la ele, însă doar într-un cadru strict şi limitat, dar nu şi guvernul chinez.
În ultimii ani, TikTok a depăşit YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook în ceea ce priveşte „timpul petrecut” de adulţii americani pe fiecare platformă şi deja ajunge din urmă Netflix. (O. N.)