Analiștii de la mai multe instituţii globale de prognoză estimează că recolta de grâu moale din România va fi una foarte bună, cea mai mare din ultimii 28 de ani, potrivit Argus Media. „Producţia de grâu
Aplicație atașată noii cărți de identitate
Ministerul de Interne pune la dispoziția cetățenilor care dețin carte electronică de identitate (CEI) o aplicaţie prin care aceștia își pot vizualiza informaţiile personale stocate în document sau își pot schimba datele de autentificare și de semnare electronică cu CEI. Aplicația poate fi descărcată accesând linkul: hub.mai.gov.ro/aplicatie-cei şi poate fi instalată doar pe laptop sau PC. „Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, pe HUB-ul de servicii electronice al MAI a fost publicat un Ghid pentru utilizarea aplicaţiei”, precizează ministerul, potrivit Agerpres.
Aplicaţia dedicată cărţii electronice de identitate mai permite utilizatorilor autentificarea în sisteme informatice, precum şi semnarea documentelor folosind semnătura electronică avansată, documentele semnate astfel având aceeaşi valoare precum cele semnate olograf. Pentru a utiliza cartea electronică este nevoie de un cititor de carduri (integrat în laptop, tastatura PC sau conectat extern) şi de aplicaţia dedicată CEI.
În prezent, specialiştii MAI lucrează la dezvoltarea unei alte aplicaţii care va permite transformarea cărții de identitate într-un document digital, accesibil pe smartphone în orice moment, realizarea acestui serviciu fiind finanțată prin PNRR, cu termen de finalizare luna mai 2026. Alte informaţii despre noua carte electronică de identitate se găsesc online.
Ministerul mai informează că, începând de ieri, 10 iunie, prin intermediul hub.mai.gov.ro, este disponibil serviciul electronic de atestare a domiciliului/reşedinţei, care permite obţinerea online a unui certificat care atestă adresa de domiciliu/reşedinţă, semnat electronic de către Evidenţa Persoanelor. (C. Z.)