Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Aproape 40 de milioane de euro pentru cultivarea tomatelor
Producţia de tomate cultivate în spaţii protejate va fi susţinută financiar şi în acest an din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), resursele alocate pentru 2020 cifrându-se la aproape 39,5 milioane de euro, iar suma pe care o va primi un beneficiar nu va depăşi 3.000 de euro pe an, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul MADR.
Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili în ceea ce priveşte acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, marcată la loc vizibil, să obţină o producţie de minimum două kilograme tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum două tone, dovedită cu documente justificative. Valorificarea producţiei se face până la data de 31 mai inclusiv. În acest an verificarea se va face la rodire şi la comercializare, nu cum se făcea înainte la plantare şi la rodire, iar suprafaţa solariilor va fi verificată şi măsurată.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, declara recent, într-un interviu acordat Agerpres, că în 2019 s-au plătit circa 62 de milioane de euro pentru programul `Tomata“, deşi importurile de roşii au crescut în fiecare an, cu 17% în 2018, faţă de 2017, şi cu 24% în 2017, faţă de 2016.