Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Aproape 700.000 de români au cerut rezidența britanică
Un număr de 773.840 de polonezi şi 670.600 de români au depus cereri pentru statutul de rezident în Regatul Unit, în contextul în care regulile în materie de imigraţie se schimbă pentru europenii care sosesc pe teritoriul acestei ţări începând din ianuarie 2021. Turismul, comerțul, studiile universitare vor intra într-o nouă realitate odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, la 1 ianuarie 2021.
Până la finalul lunii septembrie autorităţile britanice au primit 3,9 milioane de cereri, 56% dintre solicitanţi primind statutul de rezident permanent acordat persoanelor care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani pe teritoriul britanic, ceea ce le va permite să continue să lucreze şi să beneficieze de ajutoare sociale după Brexit, potrivit datelor furnizate de asociaţia The3Million, care apără interesele cetăţenilor europeni în Marea Britanie.
O proporţie de 42% dintre solicitanţi au primit statutul de rezident provizoriu, iar 2% dintre cereri au fost respinse, retrase sau considerate nevalide. Peste o treime din cele aproape 17.000 de cereri respinse vizează cetăţeni români.
Au depus cereri pentru statutul de rezident în Regatul Unit, printre alţii, 773.840 de polonezi, 670.600 de români, 401.800 de italieni, 306.350 de portughezi, 246.600 de spanioli şi 154.460 de francezi, transmite AFP.
Asociaţia citată se teme că mii de europeni vulnerabili aflaţi în Regatul Unit - persoane în vârstă sau bolnave, muncitori în condiţii precare sau cei fără acces la internet - riscă să-şi piardă drepturile din cauza Brexitului şi să nu poată prezenta o cerere înainte de 30 iunie 2021.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie acest an, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, dar a intrat într-o perioadă de tranziţie în care relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile comunitare, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta. Guvernul britanic a exclus deja posibilitatea prelungirii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020.
Începând cu prima zi a anului viitor, britanicii vor fi consideraţi în Uniunea Europeană drept cetăţeni ai unei ţări terţe şi, în consecinţă, nu vor mai beneficia de libertatea de circulaţie pentru a lucra, a studia sau a se retrage la pensie pe teritoriul Uniunii Europene şi al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia).
La rândul său, Regatul Unit va trata cetățenii UE ca pe majoritatea „non-britanicilor”, cu diferenţa că cei care justifică un statut de rezident în această ţară înainte de sfârşitul anului 2020 îşi vor păstra drepturile.
Începând din 2021, Marea Britanie va instaura un sistem pe puncte care va face mai dificilă stabilirea cetăţenilor europeni în această ţară; vor fi luate în calcul vârsta, cunoaşterea limbii engleze şi situaţia resurselor financiare.
(Cristina Zamfirescu)