Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Aproape jumătate dintre români şi-ar dori o afacere proprie
Proporţia românilor care şi-ar dori să fie propriii lor şefi este una dintre cele mai mari dintre statele Uniunii Europene. Un eurobarometru dat publicităţii, săptămâna trecută, la Bruxelles, arată că 37% dintre europeni au răspuns în 2012 că doresc să fie propriii şefi, în timp ce 58% ar prefera să fie angajaţi. În 2009, proporţia primilor era de 45%, iar a celorlalţi de 49%.
Procentul cetăţenilor care ar dori să aibă propria afacere este mult mai mare în ţări din afara UE, precum Turcia (82%), Brazilia (63%), China (54%). Conform sondajului efectuat la nivel european, în România, 48% dintre cetăţeni şi-ar dori să aibă propria afacere, 47% nu se văd într-o altă postură decât cea de angajaţi, 3% ar prefera să nu se afle în nici una dintre cele două ipostaze, iar 2% au afirmat că nu ştiu. Românii sunt depăşiţi în topul statelor membre din punctul de vedere al spiritului declarat de iniţiativă doar de Lituania (58%), Grecia (50%), Bulgaria, Letonia şi Portugalia (49% fiecare). La polul opus, ideea unei afaceri proprii este cel mai puţin populară în Suedia (22%), Finlanda (24%), Danemarca (28%) şi Slovenia (28%). Faptul că le-a ieşit în cale o oportunitate de afaceri este principalul motiv pentru care cei mai mulţi dintre respondenţii din ţările UE au afirmat că au decis să-şi întemeieze o afacere. Singurele excepţii sunt România şi Grecia, unde cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că şi-au demarat propria afacere din necesitate.