Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Aproape un miliard de euro pentru proiecte de dezvoltare
Un număr de 13 apeluri de proiecte, cu un buget de peste 980 de milioane de euro, vor fi lansate în acest an în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Vor fi finanțate, printre altele, proiecte de reabilitare energetică a clădirilor, inclusiv a locuințelor, de modernizare a infrastructurii termice sau care vizează îmbunătăţirea modului de răspuns în situaţii de criză şi prevenirea dezastrelor naturale.
Conform ministerului, programul va aduce populaţiei condiţii de viaţă îmbunătăţite şi capacitate crescută de a face faţă unor catastrofe naturale. Concret, sunt programate apeluri de proiecte care vizează îmbunătăţirea capacității de intervenție în situaţii de criză şi prevenirea dezastrelor naturale, care vor face ca aproximativ 1,35 milioane de persoane să fie protejate împotriva calamităților determinate de schimbările climatice, susţin reprezentanţii MIPE. Astfel, va fi finanțată implementarea unor sisteme noi sau optimizate de monitorizare, pregătire, alertă şi reacţie în caz de dezastre naturale în peste 10.000 de localităţi, astfel ca timpul de răspuns în caz de urgenţă să fie redus la mai puţin de 20 de minute.
„Ultimii ani ne-au arătat, din păcate, cât de vulnerabili putem fi în faţa fenomenelor naturale extreme. Inundaţiile, seceta şi alunecările de teren au afectat mii de români, punând în pericol vieţi şi distrugând locuinţe şi infrastructură. Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în situaţii de criză este o problemă pe care ne concentrăm în mod deosebit anul acesta”, a transmis ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, cu referire la cele 13 apeluri de proiecte prin Programul Dezvoltare Durabilă, cu o finanțare de 980 de milioane de euro.
Alte apeluri din program vizează reducerea emisiilor cu efect de seră şi sporirea utilizării energiei verzi prin: reabilitarea energetică a peste 223.000 mp de locuinţe, clădiri publice şi întreprinderi; conectarea a peste 460.000 de utilizatori la sisteme energetice inteligente și reducerea cu un sfert a pierderilor din reţeaua de termoficare prin optimizarea a 155 km de conducte de distribuţie şi transport a energiei termice.
Vor mai fi lansate apeluri care urmăresc: instalarea unei noi unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în Motru, care va determina îmbunătăţirea calității aerului pentru locuitorii din zonă; sporirea producţiei de energie din surse regenerabile cu peste 256.000 MWh anual, precum şi susţinerea a peste 250 de întreprinderi în eficientizarea consumului energetic şi tranziţia către energie regenerabilă. „În plus, Programul Dezvoltare Durabilă va finanţa dezvoltarea unor sisteme moderne de monitorizare a poluării aerului, asigurând informarea constantă a populaţiei cu privire la calitatea aerului respirat”, a mai anunțat ministerul. (C. Z.)