Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Arderea ilegală a miriștilor îi poate lăsa pe fermieri fără subvenții
Autoritățile avertizează că folosirea incendierii pentru curăţarea terenurilor este ilegală și are efecte devastatoare asupra mediului. În județul Mureș, Instituţia Prefectului a emis un ordin în care se precizează că, în cazul în care recurg la arderi ilegale ale miriştilor, fermierii pot fi excluşi de la plata subvenţiilor.
Potrivit legii, arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate se poate face doar în situaţii speciale, cu acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi cu informarea în prealabil a autorităților. Cu toate acestea, curățarea terenurilor prin incendiere, care se face de obicei în această perioadă, ține pompierii din toată țara în alertă, aceștia intervenind pentru stingerea a sute de incendii în ultimele săptămâni.
În județul Mureș, unde s-au înregistrat 40 de incendii de vegetaţie uscată, în lunile martie şi aprilie, Instituţia Prefectului i-a avertizat pe fermierii din judeţ că arderea miriştilor şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este strict interzisă, iar agricultorii care recurg la aceste practici riscă pierderea subvențiilor și amenzi substanțiale.
La rândul lor, reprezentanții ISU Mureş atrag atenția că incendierile intenționate atrag efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei, inclusiv la cele neafectate de astfel de fapte.
„Ne bazăm pe responsabilitatea fermierilor şi facem apel la conformarea voluntară a acestora, astfel încât să conştientizeze efectiv pericolul şi efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătăţii oamenilor și animalelor şi, în egală măsură, să evalueze corect riscurile la care se supun prin încălcarea interdicţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, nu numai din perspectiva pierderii subvenţiilor solicitate, dar şi a altor tipuri de răspundere juridică posibilă, contravenţională sau penală”, se arată într-un comunicat al pompierilor mureșeni.
Un semnal de alarmă a venit și de la Garda de Mediu Mureș care a solicitat primarilor să ia toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele care sunt responsabile de apariția de situaţii de incendieri ilegale de vegetaţie.
De asemenea, Garda de Mediu din județul Harghita, unde, în ultimele zile, s-au înregistrat şapte incendii de mirişte, reamintește agricultorilor că efectele incendierilor pot fi devastatoare asupra habitatelor naturale, producând şi poluarea aerului sau ducând la eroziunea solului.
„Efectul incendiului asupra habitatelor naturale poate fi devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetaţie, cuiburi de păsări, mamifere şi reptile. Fumul produs de incendii afectează sănătatea umană, cauzând afecţiuni ale ochilor, pielii şi la nivel respirator”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita. (C. Z.)