Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Astăzi sărbătorim Ziua universală a iei
Pentru al treilea an consecutiv, la 24 iunie, în ţară şi străinătate, se sărbătoreşte Ziua universală a iei, cămaşa tradiţională românească purtată mai ales în zilele însemnate din calendar. Cu această ocazie, la Piatra Neamţ, pe platoul Curţii Domneşti este programat de la ora 19:00 concertul Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Românii din ţară şi din străinătate sărbătoresc astăzi Ziua universală a iei, acest obiect vestimentar parte a costumului popular îmbrăcat cu mândrie de figuri importante ale istoriei noastre, între care regina Maria a României sau Maria Rosetti, soţia lui C.A. Rosetti, om politic și publicist român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și ai luptei pentru Unirea Principatelor Române. În anul 2013, în data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, a fost marcată pentru prima dată Ziua universală a iei, Institutul Cultural Român din New York inaugurând seria evenimentelor reunite sub genericul „La blouse roumaine“, comunitatea online cu acelaşi nume propunând îia” ca brand de ţară.
Ia sau cămaşa tradiţională purtată de femei este considerată cea mai importantă piesă a costumului popular românesc, după cum afirmă Varvara Buzilă, într-o lucrare despre costumul popular apărută sub egida UNESCO, citată de portalul historia.ro: îIa păstrează vechea tradiţie, prin decorare subliniază diferenţele de vârstă, ocazii şi stare socială şi determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care trebuie în mod imperios să se acorde ca epocă, vârstă, ornamentică, cromatică”.
În funcţie de croială, în portul feminin se disting trei tipuri de cămăşi: cămaşa „de-a întregul”, considerată cea mai veche, ia, sau cămaşa încreţită la gât, şi cămaşa cu platcă, influenţă a costumului orăşenesc. La începuturi, cămăşile erau confecţionate din pânză de in sau cânepă, însă mai târziu au apărut şi versiunile confecţionate din borangic, mătase şi bumbac, împodobite cu broderii sau mărgele la mâneci şi la gât. Broderia poate fi inspirată de natură sau poate cuprinde motive geometrice, stilizate, cusute în linii drepte, oblice, sau sub formă de steluţe. Motivele şi culorile folosite diferă însă în funcţie de zona etnografică şi de ocazia cu care se purta acest obiect vestimentar (nuntă, înmormântare sau altă sărbătoare importantă în lumea satului arhaic etc).
Pentru al treilea an consecutiv, Ziua universală a iei se sărbătoreşte atât în ţară cât şi în străinătate prin organizarea, în această săptămână, a unor manifestări în centrul cărora se află ia: festivaluri folclorice, expoziţii, ateliere de creaţie etc. La Washington, în SUA, în zona Casei Albe a fost organizată duminică, 21 iunie, o întâlnire la care au participat atât români cât şi americani îcare iubesc şi apreciază ia“.
În ţară, în mai multe oraşe au loc manifestări de promovare a portului popular românesc, la Piatra Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte îCarmen Saeculare” Neamţ organizează în seara zilei de astăzi un spectacol de folclor pe platoul de la Curtea Domnească. îÎi invităm pe toţi să intre, alături de Ansamblul folcloric «Floricica de la Munte», în magia satului nemţean de altădată”, a declarat Carmen Elena Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare», citată de Agerpres. După spectacolul Ansamblului folcloric «Floricica de la Munte», de la ora 19:00, pe platoul Curţii Domneşti este programat un alt eveniment de excepţie: concertul Coralei îArmonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, desemnat în 2014 cel mai bun cor bărbătesc din lume la secţiunea Muzică sacră la Jocurile Corale Mondiale de la Riga, Letonia. (Oana Nistor)