În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Așteptări pentru un pachet de măsuri de susținere a firmelor
Epidemia cu noul coronavirus are impact nu numai asupra vieții de zi cu zi, dar și asupra activității economice. Cele mai afectate sunt firmele din turism, transporturi sau construcţii de maşini, iar acestea așteaptă ca statul să intervină cu scheme de ajutor financiar care să sprijine plata salariilor. Printre măsurile avute în vedere se numără amânarea cu o lună sau două a termenului de plată pentru contribuţii, pentru întreprinderile mici şi mijlocii sau împrumuturi cu dobândă zero, cu garanţii de la stat.
Miercuri a avut loc, la Palatul Victoria, o primă reuniune a Grupului de lucru interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19, la care au participat atât decidenți, cât și reprezentanți ai patronatelor. Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, care a participat la reuniune, s-a discutat despre adoptarea schemelor de ajutor de stat care să ajute IMM-urile.
„Ministrul finanţelor a discutat despre posibilitatea schimbării termenului de plată pentru contribuţii, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, amânarea cu o lună sau două, acestea fiind nişte măsuri concrete. Alte tipuri de măsuri pe care noi le-am identificat (…): am spus că firmele, scăzându-le în acest moment comenzile şi contractele comerciale, au nevoie de capital de lucru. Capitalul de lucru se poate realiza prin nişte împrumuturi cu dobândă zero, cu garanţii de la stat“, a explicat Jianu.
Acesta a subliniat că nu a fost luată încă o decizie în acest sens, dar urmează o nouă întâlnire a comitetului, peste o săptămână, când vor fi anunţate măsuri concrete.
Și Andreea Paul, preşedintele INACO, a avertizat asupra pericolului real de intrare în recesiune și de necesitatea ca statul să intervină. „Văd un risc major de recesiune şi de probleme sectoriale acute, certe, în anumite domenii de activitate, dar toate acestea au şi soluţii. Dacă o companie nu poate salva statul, statul poate salva companiile (…). Se impune un pachet de măsuri iniţiate de către Guvernul României pentru a susţine companiile“, a spus Paul.
La rândul lor, patronatele din turism şi din domeniul restaurantelor au solicitat Guvernului mai multe scutiri şi amânări de taxe, avertizând că în caz contrar statul riscă să se trezească cu 400.000 de şomeri. Astfel, patronatele din turism şi restaurante cer scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni; amânarea TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi; plata imediată a datoriilor statului; asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.