Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Atenție de unde cumpărați mărțișoarele prezentate ca bijuterii
În acest an, se vor găsi mai greu mărțișoare din aur și argint, deoarece stocuri întregi, zeci de mii de astfel de mărţişoare, sunt blocate la Direcţia de Metale şi Pietre Preţioase din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), unde trebuie expertizate și marcate pentru a putea fi comercializate. Din această cauză, patronatele bijutierilor atenţionează consumatorii să verifice cu atenţie mărţişoarele prezentate ca fiind din metale prețioase, fiindcă sunt şanse foarte mari ca acestea să fie „tinichele”.
„Încă dinainte de introducerea marcării obligatorii de stat pe bijuteriile din România, în primăvara anului 2018, am avertizat că instituţia de resort - ANPC - nu dispune de personalul şi infrastructura necesare expertizării obiectelor din metale preţioase. S-a ajuns să se înregistreze întârzieri chiar şi de trei-patru luni, cât stau bijuteriile la marcarea de stat în Direcţia de Metale şi Pietre Preţioase din cadrul ANPC. (…) Stocuri întregi, zeci de mii de mărţişoare din aur şi argint, sunt blocate la ANPC, fiind imposibil ca ele să fie expertizate şi marcate în timp util astfel încât să fie scoase la vânzare până la 1 martie”, arată două organizații ale bijutierilor într-un comunicat.
La rândul său, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a atenționat că bijuteriile de oferit ca mărțișor nu se găsesc la tarabe, ci doar în magazine autorizate. „Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint”, spune el, potrivit Agerpres. (C. Z.)