Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Atenție la E-urile și la zahărul din pastilele „de gât”
Toate comprimatele de supt studiate de organizaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons conţin aditivi alimentari (E-uri), iar majoritatea etichetelor acestora nu menționează cantitatea de zahăr conținută sau tipul îndulcitorului folosit, potrivit rezultatelor unei analize publicate recent de organizaţie, preluate de Agerpres.
Studiul a inclus 31 de produse de tip comprimate de supt, între care Strepsils, Tantum, Trachisan, Septolete, Faringosept, Decasept, și a ajuns la concluzia că toate pastilele ale căror etichete au fost analizate conţin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură.
În medie, acestea conţin până la 2 aditivi alimentari, numărul maxim de E-uri constatat fiind de 6.
Astfel, 38% din produsele cercetate au un aditiv alimentar, 25% din produse au 3 aditivi alimentari, 12% din produse au 5 aditivi alimentari, 9% din produse au 2 aditivi alimentari, iar 3% din produse au 6 aditivi alimentari, iar cel mai des utilizaţi sunt E953, E570, E334, E104 şi E954.
Pe de altă parte, organizația pentru protecția consumatorilor sesizează că pe aproape 70% dintre etichete nu este trecută cantitatea de zahăr sau de îndulcitori conţinută, o informație importantă mai ales pentru pacienţii care suferă de diabet.
„Suntem în perioada de viroze și de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta (pastilelor de supt, n.r.) și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri la un preț extrem de mare”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons, pe site-ul organizației. (C.Z.)