Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna noiembrie 2024, la 5,11%, de la 4,67% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 7,56%,
Atenţie la mesajele spam!
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia în legătură cu mesajele prin care se cere actualizarea datelor de cont şi semnalează mai multe tentative de fraudă care folosesc identitatea unei bănci.
„Scenariul prezentat în aceste mesaje este necesitatea de actualizare a datelor asociate contului ING, sub diverse pretexte urgente precum închiderea definitivă a contului”, atenţionează reprezentanţii DNSC. În realitate, linkurile transmise clienţilor băncii trimit către un site fals, similar celui oficial al băncii, dar care este controlat de atacatori şi toate datele care vor fi introduse acolo vor ajunge în posesia hackerilor.
Specialiştii în securitate cibernetică recomandă populaţiei să nu apeleze numere de telefon primite prin astfel de mesaje, să nu intre pe linkurile primite prin intermediul mesajelor provenite de la surse necunoscute. De asemenea, clienţii vor contacta banca prin metode alternative pentru a cere lămuriri. „Nu furnizaţi niciodată informaţii personale prin SMS şi fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să furnizaţi date de urgenţă”, atrage atenţia DNSC.
În cazul în care un utilizator consideră că a fost victima unui atac de smishing, acesta va contacta de urgenţă banca, iar dacă au fost furnizate date de card sau date de autentificare la cont, va proceda la schimbarea urgentă a parolelor şi activarea autentificării în doi paşi (2FA).
Incidentul se va raporta autorităţilor pe platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro/) sau la numărul de urgenţă 1911.
Un ghid practic cu recomandări esențiale de securitate cibernetică poate fi accesat, descărcat și partajat: AICI. (O.N.)