Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Atenţie la peştele pe care îl cumpăraţi!
Specialiştii de la Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) ne recomandă să fim atenţi de unde şi ce peşte vom cumpăra zilele acestea, având în vedere că ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri, precum şi a Floriilor, când în calendarul ortodox este dezlegare la acest aliment. Pentru a preîntâmpina eventuale îmbolnăviri, trebuie să cumpărăm peşte doar din locuri autorizate.
Pentru ca peştele sau produsele din peşte să nu reprezinte un pericol la adresa sănătăţii noastre, directorul ANPC Paul Anghel ne atenţionează că trebuie să cumpărăm pește și produse din pește doar din locuri autorizate, deoarece, în caz contrar, comerciantul nu poate asigura condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să justifice tranzacția.
Un prim aspect de care trebuie să ţinem cont este aspectul exterior al produsului pentru a ne forma o prima apreciere asupra gradului de prospețime. Astfel, nu trebuie achiziţionat niciodată peşte cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, cu miros și culoare modificate sau aspect de vechi.
Trebuie să refuzăm să cumpărăm pește și produse din pește despre care avem îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea sau corectitudinea informaţiilor de pe etichetă. Legat de modul de etichetare a produselor, este important să nu achiziţionăm niciodată produse preambalate neetichetate. De asemenea, trebuie să refuzăm să cumpărăm pește sau produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data-limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.
O altă recomandare de care trebuie să ţinem cont este ca la cumpărarea peştelui și produselor din pește să solicităm şi să păstrăm bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care dorim să reclamăm calitatea produsului.
„Avertizez consumatorii că, în anii anteriori, inspectorii ANPC au găsit la comercializare produse neconforme, precum chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață care prezenta muşchiul cu o consistență flască, burta moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe. De asemenea, am găsit crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite și burta moale), produsul era în afara datei-limită de consum. Am găsit şi scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific, precum şi macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte. Am găsit şi conserve de «sardine în ulei natural» care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minimum 70% prevăzut, sau conserve de «sardine în ulei vegetal» care, conform declarațiilor de pe etichetă (ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5,6%), aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis”, a arătat Paul Anghel.
De asemenea, inspectorii au constatat prezenţa, la comercializare, a produselor preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe etichetă, precum şi utilizarea de denumiri menite a induce în eroare consumatorii (hering provenienţă Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).
O altă abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control din anii anteriori este şi nerespectarea condițiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistență flască a muşchiului, pește și produse din peşte depozitate în afara spațiului frigorific, la temperatura mediului ambiant, într-un depozit neamenajat, impropriu și neautorizat, pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.