Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Atmosferă tensionată la frontiera de est a Ucrainei
Tensiuni în creștere la granița de est a Ucrainei, în apropierea căreia se înregistrează mișcări de trupe ruseşti pe care Kievul le consideră provocări și care au ridicat alerta la Pentagon până la nivelul maxim.
Plasând trupe la frontiera ucraineană, Moscova „încearcă să creeze o ambianţă ameninţătoare şi să facă presiuni” asupra Ucrainei, a transmis preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Serviciul de informaţii militar ucrainean a indicat că Rusia pregăteşte intrarea forţelor sale armate în teritoriile separatiste, pe motiv că protejează locuitorii cărora le-a distribuit sute de mii de paşapoarte ruseşti. Potrivit șefului armatei ucrainene, Ruslan Homceak, separatiştii din Donbas dispun de 28.000 de combatanţi şi peste 2.000 de instructori militari ruşi.
Statele Unite s-au declarat „îngrijorate de escaladările recente ale actelor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, citat de AFP.
În replică, Moscova a transmis Kievului şi Occidentului să nu se alarmeze din cauza deplasărilor sale de trupe, care au loc atât la frontiera ruso-ucraineană în apropierea teritoriilor controlate de separatiştii proruşi, cât și în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014.
„Rusia îşi deplasează trupele pe teritoriul său aşa cum vrea ea”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că aceste acțiuni „nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni”.
După o perioadă de liniște, în urma unui acord semnat în iulie 2020, confruntările din estul Ucrainei au reînceput în ianuarie. Potrivit ONU, numărul victimelor de până acum în acest conflict, care durează din 2014, depăşeşte 13.000 de morţi. (C. Z.)