Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Au fost stabiliți furnizorii de energie cu preț plafonat
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit furnizorii de ultimă instanţă (FUI) opţionali care se adaugă celor patru furnizori clasici - Enel, Electrica, CEZ sau E.ON - ce pot livra consumatorilor casnici din zona respectivă energie electrică în regim reglementat. Piaţa reglementată se referă la acea piață asigurată de furnizorii de ultimă instanță obligați sau opţionali în care preţurile pentru populație vor fi plafonate până în anul 2022. De asemenea, a fost aprobată metodologia de plafonare a preţului gazelor din producție internă la 68 lei/MWh.
Decizia Comitetului de reglementare al ANRE prin care celor patru furnizori de ultimă instanță (FUI) li se adaugă FUI opționali înseamnă că un client casnic poate schimba furnizorul de energie tradiţional, clasic, cu unul dintre furnizorii de ultimă instanţă opţionali din zona sa de reţea, fără a ieşi din piaţa reglementată, în care prețul energiei este plafonat.
Astfel, furnizorii de ultimă instanţă opţionali desemnaţi de ANRE sunt: societatea Electrica Furnizare - pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia; CEZ Vân-zare - pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord; E.ON Energie România - pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
Totodată, Enel Energie Muntenia a fost desemnat pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Enel Ener-gie - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Engie România - pentru zonele de reţea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Getica 95 Com - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud.
De asemenea, şi alţi furnizori decât cei clasici au devenit de ultimă instanţă opţionali. Este vorba despre Hidroelectrica - pentru zona de reţea Muntenia Sud; MET România Energy - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud; Restart Energy One - pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Tinmar Energy - pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
„Clienţii casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanţă obligat sau opţional în zona de reţea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, şi care doresc să beneficieze de tarife reglementate pot încheia un contract reglementat numai cu acesta”, spun oficialii ANRE.
Potrivit datelor autorității, cea mai mare parte a celor aproximativ 8,5 milioane de consumatori casnici au contracte cu unul dintre cei patru Furnizori de Ultimă Instanţă (FUI), Enel, Electrica, CEZ sau E.ON, adică îşi iau energie de pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt ţinute sub control de ANRE, iar până în anul 2022 nu vor fi înregistrate creşteri de preţuri.
Pe de altă parte, referitor la gazele naturale, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, săptămâna trecută, legislaţia secundară privind plafonarea preţului gazelor pentru populaţie care asigură accesul transparent şi nediscriminatoriu la gazele naturale din producţia internă la preţul de 68 lei/MWh.
Astfel, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a cantităţilor de gaze naturale pe care producătorii au obligaţia să le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici şi a Metodologiei de stabilire a structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienţilor finali noncasnici, se arată într-un comunicat al reglementatorului.
Ordinul instituie plafonul de 68 de lei pe MWh pentru producţia de gaze şi stabileşte structura import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinata asigurării consumului clienţilor finali noncasnici. Oficialii ANRE amintesc, în comunicat, că preţurile reglementate pentru populaţie vor române neschimbate de la 1 martie 2019.