Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Au fost vândute peste 370 de mașini nepoluante
Până în prezent au fost utilizate 60% din cele 20 de mii de tichete alocate persoanelor fizice prin programul `Rabla 2015” care a debutat în luna mai. Potrivit ministrului mediului, Graţiela Gavrilescu, s-au achiziţionat 371 de autovehicule nepoluante. Subvenţia acordată de stat pentru achiziţia unui autoturism electric va fi de 20 de mii lei, iar pentru unul electric hibrid subvenţia va fi de 5 mii de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului lansat în dezbatere publică.
Din totalul celor 20 de mii de tichete alocate persoanelor fizice prin programul „Rabla 2015”, care a demarat în luna mai a acestui an, au fost utilizate deja 60%, peste 11.850 de români înlocuindu-şi autovehiculul vechi, poluant, cu altul nou, mai puţin poluant, potrivit datelor prezentate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Potrivit sursei citate, numărul total de tichete disponibile persoanelor fizice este în creştere cu 3.000 faţă de ediţia de anul trecut.
În ceea ce priveşte achiziţia de autoturisme nepoluante, până în prezent s-au achiziţionat 371 de autovehicule cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km, tehnologii hibride convenţionale precum şi tehnologii avansate de tip plug-in. Pentru achiziţionarea celor 371 de autovehicule au fost utilizate 422 de ecobonusuri. La data începerii Programului Rabla 2015 (luna mai 2015), datele din piaţă indicau vânzarea a 60 de astfel de maşini, dintre care cele mai multe au fost hibride convenţionale. „Programul Rabla a reprezentant un impuls important pentru şoferii din România în a alege maşini nepoluante: faptul că, prin comparaţie cu perioada 1 ianuarie 1 mai a.c., vânzările acestor autovehicule au fost de 6 ori mai mari este semnalul pe care îl aşteptam de la populaţie: dorinţa de a proteja mediul şi o mai mare atenţie pentru calitatea aerului din aglomerările urbane”, a spus ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.
În 2015, Programul Rabla a fost configurat cu ecobonusuri diferenţiate, care se adaugă primei de casare în valoare de 6.500 RON, şi cu posibilitatea cumulării a maximum două ecobonusuri pentru achiziţia unui autovehicul: un ecobonus în valoare de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, un ecobonus în valoare de 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) precum şi un ecobonus în valoare de 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug- in).
Ministerul Mediului propune acordarea unor subvenţii de 20.000 de lei la cumpărarea unui autovehicul pur electric şi de 5.000 de lei la achiziţia unui autovehicul electric hibrid, potrivit unui proiect de ordonanaţă a Guvernului lansat în dezbatere publică. Ecotichetul are „o valoare de 20.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul pur electric şi o valoare de 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km”, se arată în proiectul de OUG. Subvenţiile vor fi acordate sub formă de ecotichet din bugetul Fondului pentru Mediu, se arată în proiectul de modificare a Ordonanţaei de Urgenţă a Guvernului 9/2013 privind timbrul de mediu. Persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice vor beneficia de un ecotichet pentru fiecare astfel de autovehicul achiziţionat. (Oana Nistor)