Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
Austeritatea sufocă economia UE
Recesiunea prelungită erodează încrederea oamenilor în viziunea conform căreia strângerea curelei este cea mai bună modalitate de a reveni la prosperitate.
Rata şomajului în zona euro a atins nivelul record de 10,9% din populaţia activă în luna martie a acestui an, arată datele prezentate, ieri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre UE, cea mai scăzută rată a şomajului a fost înregistrată în Austria (4%), Olanda (5%), Luxemburg (5,2%) şi Germania (5,6%), la polul opus situându-se Spania (24,1%) şi Grecia (21,7% în luna ianuarie 2012). România se situează sub media europeană, cu rata şomajului de 7,5%. De asemenea, Eurostat estimează că aproape 25 de milioane de locuitori din Uniunea Europeană nu au în prezent un loc de muncă, numărul şomerilor crescând cu peste două milioane de persoane într-un singur an. Politicile de austeritate trebuie nuanţate Recesiunea prelungită erodează încrederea electoratului în politicile de austeritate fiscală aplicate în întreaga Europă şi în viziunea conform căreia strângerea curelei este cea mai bună modalitate de a reveni la prosperitate, comentează presa internaţională. "Alegerile din Franţa şi revoltele politice din restul continentului înclină balanţa de opinie în defavoarea angajamentelor ferme de reducere a deficitelor. Economiile naţionale sunt afectate de mai multe forţe, iar politicile economice trebuie să fie nuanţate în mod corespunzător, o singură politică de austeritate nefiind potrivită pentru toate ţările", notează cotidianul britanic "Financial Times". De asemenea, mulţi analişti, precum economistul Paul Krugman, au condamnat dur în ultima vreme strategiile de consolidare fiscală ale Europei. "Totuşi, în cazul statelor UE cu deficite sau datorii foarte mari, precum Grecia, care beneficiază în prezent de un program de salvare din partea organismelor europene şi internaţionale, nu există, deocamdată, o altă opţiune decât aplicarea unei politici stricte", notează analiştii "Financial Times".