Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Autoritățile din Deltă pregătesc taxarea pescuitului sportiv
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) vrea să reintroducă taxa de pescuit sportiv în Deltă, după ce în anul 2017 s-a decis suspendarea ei. În momentul de faţă, pescarii amatori trebuie să plătească tariful de acces în Rezervaţie şi să obţină gratuit permisul de pescuit sportiv/recreativ de la ARBDD. Tariful de acces pentru o zi este de 5 lei de persoană, iar cel pentru un an - 30 de lei. Propunerea Administraţiei Deltei este ca taxa pe o zi să devină 30 de lei, iar cea anuală - 200 de lei.
„Dorim ca pescuitul recreativ-sportiv să fie taxat. Taxa va face obiectul unei dezbateri publice la nivel naţional, pentru că în Delta Dunării vin pescari din toată ţara. Anul trecut, am eliberat 133.280 de permise de pescuit sportiv”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, pentru Agerpres.
Și fostul guvernator al Deltei, Mălin Muşatescu, a pledat, recent, pentru introducerea unei taxe de pescuit sportiv, pentru că aceasta responsabilizează.
„Când totul e gratis, poţi să-ţi baţi joc şi am văzut, ce e gratis până la urmă nu mai e. Evident că trebuie nişte taxe, nu însă ca cele despre care am auzit”, a afirmat Muşatescu, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, pescarii amatori sunt nemulțumiți deoarece, din anul 2018, li s-a interzis să reţină vreun exemplar de ştiucă, şalău, somn şi crap, ca măsură de protejare a acestor specii în declin. Interdicția a fost ridicată în acest an, prin ordinul din 27 ianuarie care prevede că, pe teritoriul Rezervaţiei, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul sportiv la ştiucă, şalău, somn şi crap este permis cu reţinerea unui exemplar pe zi dintr-o specie, nu mai mare de trei kilograme. (C. Z.)