Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Autoritățile monitorizează scumpirile nejustificate
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din ANAF a anunțat ieri că monitorizează comerţul cu produse care au înregistrat creşteri semnificative nejustificate ale preţurilor. De asemenea, Consiliul Concurenței a semnalat scumpirile chiar și de 100% la produsele sanitare și a cerut revenirea la prețurile dinaintea crizei.
Cele mai mari scumpiri se înregistrează pe piaţa produselor sanitare, iar autoritățile nu exclud plafonarea preţurilor sau rechiziţionarea produselor, dacă situaţia nu revine la normal. „Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. (…) Dacă vedem o creştere de 10%-20%, bun, e o creştere excepţională, cum sunt şi perturbări ale lanţurilor de producţie şi logistice, deci anumite creşteri de preţ pot apărea corect în această perioadă. Dar dacă vedem creşteri foarte mari, cum sunt acum la unele produse, de 100%, atunci va trebui să venim cu alte mijloace de intervenţie. (...) În legislaţia de urgenţă sunt prevăzute măsuri precum rechiziţionarea produselor şi stabilirea preţurilor de către autorităţi“, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Pe de altă parte, la alimente nu există o scumpire generalizată, care să necesite intervenţia statului, a subliniat Chiriţoiu. „În ceea ce priveşte preţul alimentelor, aici datele noastre reies din Monitorul Preţurilor la alimente, unde avem preţurile unor produse care acoperă în jur de 60% din consumul din ţară, vedem creşteri de preţuri moderate. (…) Nu sunt creşteri atât de mari ca să putem spune că necesită o intervenţie în forţă a statului pe zona asta. Vedem şi preţuri care scad faţă de februarie. Mecanismele de piaţă par să funcţioneze“, a explicat preşedintele consiliului. Potrivit acestuia, cele mai mari creşteri sunt la produsele importate, întrucât creşte costul transportului, care este afectat în toată Europa.
Tot legat de scumpirile care se înregistrează la unele produse, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a ANAF a comunicat ieri că are în atenție și monitorizează comerţul cu produse care au înregistrat creşteri semnificative nejustificate ale preţurilor. „Monitorizarea variaţiilor de preţuri şi verificarea modului de declarare a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă includ atât dispozitive medicale (măşti, mănuşi, biocide, dezinfectanţi) şi alte echipamente de protecţie sanitară care asigură prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate COVID-19, cât şi produse alimentare esenţiale specifice coşului de bază“, precizează ANAF. Totodată, inspectorii de la Antifraudă Fiscală verifică și dacă se respectă măsurile în vigoare privind activitatea în restaurante sau alte localuri publice, furnizarea de îngrijire personală sau comerţul în centrele comerciale.
(Cristina Zamfirescu)