Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Autorităţile române sunt pregătite în caz de epidemie
Ultimul bilanţ global al epidemiei de Ebola este de 4.493 de morţi din cele 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. UE ia măsuri de prevenire, iar statele lumii alocă fonduri importante în lupta împotriva febrei hemoragice, boală cauzată de virusul Ebola.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat publicităţii un ultim bilanţ global al epidemiei de Ebola, fiind înregistraţi 4.493 de morţi din cele 8.997 de cazuri semnalate în şapte ţări. Totodată, previziunile pentru următoarea perioadă nu sunt foarte optimiste, Organizaţia Naţiunilor Unite avertizând că începând din luna decembrie ar urma să se înregistreze între 5 şi 10 mii de noi cazuri pe săptămână în ţările africane, precum şi apariţia de noi cazuri în alte zone ale lumii. Numărul din ce în ce mai mare de oameni infectaţi, precum şi semnalarea de cazuri în ţări precum Statele Unite sau Spania au determinat ţările dezvoltate să adopte măsuri urgente de prevenire şi importante alocări financiare.
De exemplu, Uniunea Europeană va verifica eficienţa controalelor anti-Ebola puse în aplicare pe aeroporturile din Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cele mai afectate ţări africane de epidemie, potrivit comisarului european pentru sănătate, Tonio Borg, la finalul unei reuniuni ministeriale desfăşurate joi la Bruxelles. Totodată, la Bruxelles s-a mai discutat oportunitatea utilizării sistemelor de informare privind vizele pentru a şti când călători cu grad de risc ajung în Europa, consolidarea controalelor la plecarea de pe aeroporturi, precum şi crearea unei baze de date pentru a cunoaşte locul unde aceştia se află. Comisia Europeană trebuie, de asemenea, să examineze dacă dispozitivul european de achiziţionare de vaccinuri recent creat va putea fi folosit pentru achiziţionarea de materiale medicale (mănuşi, combinezoane, măşti) necesare în lupta împotriva Ebola.
Persoanele care vin în România din zonele africane, monitorizate 21 de zile
Autorităţile române fac şi ele pregătiri, dând asigurări cetăţenilor că suntem pregătiţi să intervenim în caz de urgenţă. Printre măsurile de siguranţă puse în aplicare se numără amenajarea şi izolarea unui etaj al Institutului „Matei Balş“ din Capitală pentru preluarea eventualelor cazuri de Ebola. „Etajul are o capacitate de 15 paturi, laborator propriu şi este izolat pentru a nu afecta circuitul institutului“, a declarat ministrul sănătăţii, domnul Nicolae Bănicioiu, care a precizat că România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola. De asemenea, a fost constituit un Comitet naţional de coordonare, format din ministerele Sănătăţii, Afacerilor Interne, Apărării Naţionale, Afacerilor Externe şi Transporturilor, iar pentru un spital modular cu o capacitate de 20 de paturi se fac ultimele amenajări.
Totodată, persoanele care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidenţă de autorităţi la intrarea în ţară, acestora fiindu-le monitorizată starea de sănătate timp de 21 de zile. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare.
Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. În prezent, nu există un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola, rata mortalităţii bolii fiind cuprinsă între 50 şi 90% în cazul oamenilor. (Oana Nistor)