Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Autorizaţiile de pescuit în Deltă vor fi modificate
Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a propus modificarea autorizaţiilor de pescuit emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
Potrivit guvernatorului Rezervaţiei, Grigore Baboianu, modificarea autorizaţiilor de pescuit eliberate de ANPA asociaţiilor de pescari, autorizaţii care vizează cantitatea de pescuit, locurile de pescuit, punctele de debarcare şi centrul de primă vânzare vor fi acordate pescarilor, constituiţi în persoane fizice autorizate, şi nu asociaţiilor.
În plus, ARBDD doreşte ca în aceste autorizaţii să fie trecute toate punctele de primă vânzare din zona în care pescarii îşi desfăşoară activitatea. „Din punctul nostru de vedere, corect era ca în autorizaţia de pescuit ANPA să treacă toate punctele de vânzare a peştelui din zonă astfel încât pescarul să nu fie îngrădit, pentru că dacă acesta este îngrădit am creat monopolul şi aşa dezvolt piaţa neagră“, a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu. De asemenea, potrivit noii legi privind pescuitul şi acvacultura, ARBDD va acorda pescarilor dreptul de a-şi desfăşura activitatea pe criterii administrative. „Prin atribuirea dreptului de pescuit pe criterii administrative vom grupa pescarii în zonele de pescuit aferente, lucru care va uşura şi monitorizarea activităţii de pescuit, dar va favoriza şi paza resursei piscicole“, a precizat guvernatorul Baboianu.
Potrivit sursei, propunerile ARBDD vin ca urmare a unor întâlniri cu pescarii, în timpul căror aceştia şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care se desfăşoară activitatea de pescuit în Deltă, precum şi la modul de valorificare a produselor. Propunerile vor fi discutate în perioada imediat următoare atât cu pescarii, cât şi cu patronatele în domeniu din Deltă.