Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Avantajele asocierii fermierilor

Avantajele asocierii fermierilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 14 Noiembrie 2014

Agricultura românească este cea mai fragmentată din UE, cu 3,8 milioane de exploataţii, deţinute în proporţie de 90% de către persoane fizice. Asocierea între fermieri ar duce implicit la creşterea randamentului producţiei prin folosirea suplimentelor financiare care sunt acordate fermelor de peste 5 hectare.

Agricultura românească este în continuare cea mai fragmentată din Uniunea Europeană, cu 3,8 milioane de exploataţii deţinute într-o proporţie de mai bine de 90% de către persoane fizice. Totodată, 15% din întreaga suprafaţă este exploatată în ferme de 5 până la 49 de hectare, alte 30% hectare din terenul arabil sunt împărţite în ferme de subzistenţă de până la 5 hectare. Doar 55% din teren este lucrat în cadrul fermelor de peste 50 de hectare.

În acest context, din poziţia deţinută în cadrul Comisiei Europene, fostul comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală, domnul Dacian Cioloş, a susţinut în dese rânduri necesitatea susţinerii micilor fermieri de a se asocia având în vedere că noua Politică Agricolă Comună (2014 - 2020) oferă micilor fermieri „bonusuri“ financiare pentru proiectele făcute în cadrul organizaţiilor de producători, al asociaţiilor sau cooperativelor. Totodată, fostul comisar european pentru agricultură sfătuieşte producătorii români să profite mai mult de fertilitatea solului, pentru a creşte competitivitatea agriculturii româneşti. „Cu un astfel de potenţial de biodiversitate, producţia de soiuri adaptate la condiţiile specifice de producţie ar trebui să fie o altă pârghie de creştere a competitivităţii agriculturii din România, aşa cum se întâmplă în toate ţările cu agricultură importantă care investesc în cercetare-dezvoltare“, a subliniat Cioloş.

Agricultura românească ar putea fi mult mai competitivă dacă randamentul producţiei interne ar creşte, pentru că, deşi suntem pe primele locuri în UE la producţia mai multor categorii de culturi agricole, producţia la hectar ne situează undeva după mijlocul clasamentului. Asta înseamnă că obţinem o producţie bună utilizând o suprafaţă mult mai mare de teren în comparaţie cu alte state. „România este pe primul loc în Europa la câteva categorii importante, locul I, locul II, la floarea-soarelui, la porumb, în primele cinci ţări din Europa la producţia de rapiţă şi de grâu. Suntem pe locuri fruntaşe, dar dacă ne uităm la randament, din păcate, suntem la mijlocul clasamentului. Exploataţiile mari au un randament la hectar extraordinar, din ce în ce mai bun. Exploataţiile mici nu au randament foarte bun la hectar şi trag media în jos“, a declarat în această săptămână ministrul agriculturii, domnul Daniel Constantin.

Stimulente financiare pentru fermierii care se asociază

Prin asociere, fermierii vor avea posibilitatea să achiziţioneze soiuri mai performante, să negocieze mult mai avantajos preţurile şi să obţină fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene. „Încercăm să stimulăm asocierea pentru că avem posibilitatea acum să stimulăm, prin fonduri europene, pentru prima dată, producătorii agricoli să se asocieze. Din 2015, fermierii care au între 1 şi 5 hectare vor primi valoarea maximă de 170 de euro, însă cei care se asociază şi au trei hectare, şapte hectare şi aşa mai departe şi trec, deci, de limita 1 - 5 ha în categoria 5 - 30 de hectare, pot primi până la 220 de euro pe hectar“, a explicat ministrul Constantin.

În acelaşi timp, oficialul a subliniat că, din 2016, cei care au o anumită vârstă şi vor să renunţe la activitatea agricolă prin vânzare sau arendare vor încasa, pe lângă preţul de vânzare sau arendă a terenului respectiv, 120% din subvenţia pe suprafaţă, „undeva la peste 200 de euro“. 

În următorii şapte ani, agricultorii au la dispoziţie pentru proiectele de investiţii 8,1 miliarde de euro provenite de la bugetul Uniunii Europene prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală. (Oana Nistor)