Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Averea populației a crescut anul trecut cu 10%
Avuţia netă a populaţiei a depășit pragul de 2.600 de miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 10% în cursul anului 2021, față de anul precedent, arată Banca Națională a României în „Raportul asupra stabilităţii financiare”.
„Avuţia netă a populaţiei a continuat să se majoreze într-un ritm robust în cursul anului 2021 (+10%). Activele imobiliare au fost responsabile pentru majoritatea creşterii (+13%), acestea fiind susţinute de evoluţia robustă a preţurilor imobiliare, alături de creşterea fondului de locuinţe”, se spune în raportul preluat de Agerpres.
BNR menţionează că tendinţa de polarizare a veniturilor observată în anii anteriori s-a accentuat în 2021, valoarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro majorându-se cu 14%, comparativ cu 4% pentru ceilalţi deponenţi. Cu alte cuvinte, averile celor bogați au crescut mult mai mult decât cele ale românilor cu venituri medii și mici.
Potrivit raportului, evoluţia venitului mediu net a fost în linie cu creşterea preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real fiind stabil în martie 2022 comparativ cu anul anterior. Cu toate acestea, persistă diferențe importante în distribuţia veniturilor salariale. Mai exact, 42% din românii cu contract de muncă aveau, în ianuarie 2022, un venit mai mic sau egal cu salariul minim și doar 13% din persoane aveau un câştig salarial peste medie.
Suplimentar, se menţin discrepanțe mari între regiuni. Astfel, gospodăriile din regiunea Bucureşti-Ilfov au raportat venituri de două ori mai mari faţă de cele din regiunea de Nord-Est. De asemenea, gospodăriile din mediul urban au avut venituri medii cu 50% mai ridicate faţă de cele din rural. (C. Z.)