Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara! 30 de ani de la Revoluţie
Timişoara a fost ieri în doliu, primii 66 de eroi căzuţi în timpul Revoluţiei române din 1989 fiind comemoraţi în cadrul mai multor manifestări. Luni seară, la Opera Naţională din Timişoara, preşedintele Klaus Iohannis a evocat spiritul de sacrificiu al martirilor timişoreni. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a cerut şefului statului să decreteze o sărbătoare naţională dedicată evenimentului istoric de acum 30 de ani, „o zi a eliberării conştiinţei româneşti”.
Timişoara, primul oraş liber de comunism, a fost ieri în doliu la 30 de ani de la Revoluţie, fiind comemoraţi primii 66 de manifestanţi din oraş căzuţi pentru libertate. În acea zi de 17 decembrie armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei pentru reprimarea manifestanţilor numiţi „trădători” de către conducerea regimului opresiv de la Bucureşti. În 17 decembrie, la ora 17:00, s-au auzit primele focuri de armă, iar oamenii s-au prins de mâini, formând un lanţ viu în faţa tancurilor şi a mitralierelor. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi.
Revoluţionari, familii ale celor dispăruţi, oficiali şi cetăţeni de rând au participat, la 30 de ani distanţă, la manifestările organizate pe parcursul zilei în puncte care au devenit repere pentru comemorarea martirilor. La Catedrala Mitropolitană şi la Biserica Martirilor au avut loc slujbe de pomenire a eroilor-martiri şi depuneri de coroane. Totodată, seara, pe treptele Catedralei Mitropolitane a fost ţinut un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri. Evenimentele de comemorare a eroilor Revoluţiei au debutat însă la Timişoara încă de luni seară, preşedintele Klaus Iohannis afirmând în discursul susţinut la Opera Naţională Română din Timişoara că „a contesta existenţa unei Revoluţii anticomuniste în România anului 1989 reprezintă un act ruşinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”. De asemenea, şeful statului a adăugat, potrivit Agerpres, că Timişoara a încetat să mai fie doar un oraş, ci a devenit „un adevărat simbol - spiritul viu şi inalienabil al libertăţii noastre visate”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, care a participat luni seară la Catedrala Mitropolitană din Timişoara la o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei din decembrie 1989, să decreteze o sărbătoare naţională dedicată evenimentului istoric de acum 30 de ani – „o zi a eliberării conştiinţei româneşti”. „Timişorenii au fost în acele zile din decembrie 1989 oameni fără ţară, luptând singuri împotriva regimului”, i-a spus IPS Ioan şefului statului.
Spiritul de sacrificiu şi lupta românilor pentru libertate, democraţie şi drepturi fundamentale au fost evocate luni seară şi în cadrul unei dezbateri în cadrul Parlamentului European. Cu această ocazie a fost adoptată şi o rezoluţie ce va fi supusă la vot mâine, 19 decembrie, în plenul PE.