Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Banca Centrală are o rezervă de bani tipăriţi“
"Această rezervă reprezintă câteva procente bune din masa monetară, dar sperăm ca stocul să nu fie folosit", a declarat Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, ieri, că Banca Naţională a României (BNR) nu tipăreşte bani, dar că are o rezervă de monedă care poate fi, la nevoie, folosită. "Sper că şi problema banilor tipăriţi va fi cu mai mare atenţie abordată, ca să nu degenereze în forma unor concepte sau înţelegeri care să dea naştere la panică. În istorie a fost o perioadă când s-au tipărit bani în neştire, dar aceasta a avut loc în condiţii de război", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a arătat că Banca Centrală are o rezervă monetară de bani tipăriţi, dar care nu este utilizată. "Banca Centrală are o rezervă de bani tipăriţi, care reprezintă câteva procente bune din masa monetară, şi sperăm ca acest stoc să nu fie folosit", a spus Isărescu. Între inflaţie şi masa monetară intră cel puţin două variabile: viteza de circulaţie a banilor şi cantitatea de bunuri produsă şi schimbată, a mai subliniat guvernatorul BNR. "Matematic, pot spune aşa: creşte masa monetară şi cresc preţurile, fie creşte producţia. De aici simplificarea creşti masa moentară ca să creşti producţia. Istoria ne-a arătat că, de regulă, dacă creşti masa monetară, nu prea creşti producţia", a afirmat guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a mai spus că, probabilistic, o creştere a masei monetare se duce mai degrabă în preţuri. "De asemenea, nu ştii cum evoluează viteza de circulaţie a banilor. A neglija viteza de circulaţie a banilor înseamnă să negi un fenomen care apare frecvent după o perioadă de inflaţie. Se numeşte remonetizare", a afirmat guvernatorul BNR. "România a trăit de mai multe ori panică bancară" Mugur Isărescu a explicat că, în luna decembrie a fiecărui an, masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10%, deoarece este luna în care se fac cadouri şi creşte cererea de numerar. "România a trăit de mai multe ori panică bancară, în 1992, în 1994, iar ultima de proporţii a fost în 2000 şi nu am tratat-o cu sfaturi. La ghişeu, unde sunt mai mulţi care vor să îşi retragă banii, să ţii o predică despre cât de periculoasă este tiparniţa de bani, ar creşte cererea de numerar", a spus guvernatorul Băncii Centrale.