Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Bancă de alimente şi cantină socială înfiinţate cu ajutorul Bisericii Ortodoxe
Peste 20 de mii de persoane defavorizate, precum vârstnici cu pensii mici, familii monoparentale sau cu mulți copii, respectiv șomeri vor beneficia de serviciile băncii de alimente şi ale cantinei sociale ce vor funcţiona din toamna acestui an în sectorul 6 al Capitalei. Proiectul este realizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în parteneriat cu Asociaţia Diaconia Sector 6, cele două imobile fiind construite pe un teren de pe Calea Giuleşti, pus la dispoziţie de Biserica Ortodoxă Română.
Prima bancă de alimente înființată de o autoritate locală din România, în conformitate cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente - o platformă a Uniunii Europene ce reunește 70 de organizații, va fi dată în folosinţă în toamna acestui an. Proiectul a fost posibil ca urmare a participării, în calitate de partener, a Asociaţiei Diaconia Sector 6, un teren de 5.000 de mp fiind pus la dispoziţie de Biserica Ortodoxă Română.
Pe această suprafaţă au fost construite două imobile: banca de alimente, cu o suprafaţă construită de 1.406 de mp şi dotată cu două camere frigorifice şi una de refrigerare, rafturi cu alimente neperisabile, bucătărie mare, industrială, zone de preluare/ distribuţie, respectiv cantina, în suprafaţă de 446 de mp, dotată cu mese și scaune, unde oamenii vor lua masa.
„În prezent, se lucrează la mici amenajări exterioare şi la partea de reţele - cabluri de electricitate, centrală, alarmă, urmează mobilarea şi dotarea cu cele necesare, iar ulterior obţinerea autorizaţiilor şi angajarea de personal”, a transmis, într-un comunicat, Primăria Sectorului 6. De asemenea, administraţia locală a precizat că vor fi amenajate şi o staţie de compost şi un punct de colectare separată a deşeurilor. Banca Locală de Alimente Sector 6 va dispune, totodată, şi de o flotă de autoutilitare cu ajutorul cărora se vor putea colecta de oriunde din țară produsele alimentare rămase nevândute sau neconsumate: trei autoutilitare frigorifice mici şi o autoutilitară de 3,5 tone.
Angajaţi la bucătăriile băncii de alimente şi cantinei sociale pot fi persoane din rândul şomerilor, tinerilor defavorizaţi, dar şi al voluntarilor, care vor fi formaţi şi pregătiţi în prealabil.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a fost inclusă de curând în lista operatorilor receptori care au dreptul să primească donaţii în condiţiile legii. Astfel că, odată ce va fi deschisă, banca de alimente va avea dreptul să colecteze, să depoziteze şi să distribuie către beneficiari produse alimentare rămase nevândute (de la magazine, producători agricoli, firme de catering etc.) sau neconsumate (de la restaurante).
Datele statistice arată că, în România, anual, se aruncă 2,5 milioane de tone de mâncare. (O. N.)