Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Banca Europeană va injecta lunar câte 60 miliarde de euro
Banca Central Europeană a anunţat un plan de măsuri menite să prevină stagnarea economiei zonei Euro, una dintre acestea fiind suplimentarea lichidităţilor cu 60 miliarde de euro pe lună în perioada martie 2015 - septembrie 2016.
Programul de stimulare financiară anunţat de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va totaliza 1.100 miliarde de euro în perioada martie 2015 - septembrie 2016 şi va consta, în principal, în achiziţii lunare combinate de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona Euro şi bonduri corporatiste de până la 60 miliarde de euro.
Obligaţiunile guvernamentale sunt valori mobiliare cu risc scăzut, cu termene de scadenţă îndelungate, emise de autorităţile statale, de obicei de trezorerii, care beneficiază de garanţia statului sau au garanţia acoperirii prin venituri ce se vor realiza în urma finanţării unor proiecte. Totalitatea obligaţiunilor guvernamentale, împreună cu garanţiile acordate de acestea pentru împrumuturile contractate de sectorul privat constituie datoria publică.
Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere graduală a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a explicat Draghi. Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor - mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.
Suma raportată de Mario Draghi este mai ridicată decât se aşteptau pieţele - 50 miliarde de euro -, iar după anunţarea detaliilor planului BCE bursele europene au urcat, iar euro s-a depreciat la 1,568 dolari.
Prin acest program, cele 19 bănci centrale din zona Euro vor prelua o parte din riscurile legate de achiziţionarea de către BCE a obligaţiunilor guvernamentale. Ţările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia şi Cipru, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, dar cu anumite condiţii.
Măsurile BCE au fost salutate de directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care a declarat că acestea vor duce la reducerea costurilor de împrumut în zona Euro. „Salutăm măsurile anunţate astăzi, care întăresc politica monetară relaxată a BCE. Achiziţiile de obligaţiuni avute în vedere vor ajuta la reducerea costurilor de împrumut la nivelul zonei Euro, vor creşte aşteptările pentru inflaţie şi vor reduce riscul ca indicatorul să se menţină la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp“, a afirmat Lagarde, potrivit Agerpres. Şefa FMI a subliniat însă că, în continuare, politica monetară relaxată a BCE trebuie să fie susţinută de măsuri şi în alte domenii.
În urma anunţului Băncii Europene, moneda europeană s-a depreciat în raport cu mai multe valute. În raport cu dolarul, euro s-a depreciat la 1,1465 unităţi, un minim al ultimilor 11 ani, după care a revenit peste 1,15 unităţi. De asemenea, francul elveţian a înregistrat vineri o nouă creştere pe piaţa interbancară, cursul de schimb înregistrând 4,5327 lei/franc în jurul orei 9:20 şi 4,5849 lei/franc la 11,50, iar în jurul orei 12:00 se situa la 4,5822 lei/franc elveţian, după cum a relatat Agerpres. (Oana Nistor)