Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Banca Națională a majorat dobânda de referință la 1,5% pe an
În încercarea de a tempera presiunea inflaţionistă cauzată de scumpirile care vor urma creşterilor de preţuri la energie, Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie de la 1,25% pe an la 1,5% pe an. Decizia BNR va avea consecințe asupra dobânzilor la creditele în lei și va duce la creșterea costului creditării.
Banca Centrală a luat decizia de a majora rata de dobândă pentru a lupta cu anticipaţiile inflaţioniste cauzate de majorările care vor urma creşterilor de preţuri la energie, explică Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
„Ce cred eu că a condus la această decizie? Pe de o parte, vedem preţul la tot ce înseamnă energie, adică energie electrică, gaze naturale, combustibil, care creşte. Unii factori sunt locali, de exemplu liberalizarea pieţei în România pentru gaze naturale şi electricitate, dar sunt şi globali. Preţul gazului natural e la nivelul maxim din ultimii 10 ani în Statele Unite. De asemenea, preţul petrolului urcă susţinut. Deci vin şi factori externi. Toate aceste creşteri de preţuri la energie vor avea ceea ce se numeşte efect de runda a doua. Adică se vor duce în toate celelalte bunuri şi servicii. De aici va veni presiunea inflaţionistă şi prin urmare Banca Centrală a luat decizia de a majora rata de dobândă pentru a lupta cumva cu aceste anticipaţii inflaţioniste. Scopul nu este preţul energiei pe care nu-l poate influenţa Banca Naţională, ci anticipaţiile”, a declarat Adrian Codirlaşu, pentru Agerpres.
De asemenea, el a afirmat că decizia BNR este o veste mai puțin bună pentru companii. Creditele în lei sunt influenţate indirect şi de dobânda Băncii Naţionale a României. Majoritatea sunt cu rată variabilă şi, prin urmare, creșterea dobânzii de referință a BNR va duce la creşterea ratelor de dobândă pe piaţa monetară şi implicit a costului creditării, pentru companii.
În cazul populației, dobânzile la credite (calculate folosind indicele IRCC) vor crește pentru că, odată cu dobânzile de pe piață, va crește automat și IRCC (media ratelor de dobândă de pe piaţa monetară).
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi majorarea dobânzii-cheie la 1,5% pe an, avertizând că valul patru al pandemiei şi măsurile restrictive asociate generează incertitudini şi riscuri, cu potenţial impact negativ inclusiv asupra pieţei muncii, aflate până de curând într-o ameliorare evidentă.
BNR precizează că riscuri semnificative vin și din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice şi agroalimentare, precum şi din blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare, de natură să accelereze inflaţia pe plan mondial, se spune în comunicatul privind deciziile luate în ședința de marți. (C.Z.)