Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Băncile cu capital grecesc din România sunt sigure
Băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nici o decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române şi se supun legislaţiei din ţara noastră, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României. În acelaşi timp, Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.
Românii nu trebuie să aibă motive de îngrijorare în ceea ce priveşte eventualele decizii luate la Atena referitoare la sistemul bancar din Grecia, întrucât băncile româneşti care au avut sau au capital grecesc se supun legislaţiei româneşti, fiind persoane juridice române. „Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în nici un fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislaţiei româneşti şi supravegherii Băncii Naţionale şi, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor", a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR). El a subliniat că legislaţia românească prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro şi, „în consecinţă, nu este nici un motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români".
În prezent, în ţara noastră sunt patru bănci cu capital grecesc, respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească şi Piraeus Bank. Banca Centrală Europeană a anunţat duminică că a decis să menţină nivelul actual al împrumuturilor de urgenţă pentru băncile elene şi că va urmări îndeaproape situaţia din Grecia, relatează agenţia EFE.
Premierul grec Alexis Tsipras a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a vedea dacă grecii vor sau nu să rămână în zona euro. Duminică însă au fost publicate două sondaje de opinie care arată că majoritatea grecilor vor să rămână în zona euro şi ar prefera un acord cu partenerii europeni ai Greciei, în locul rupturii, relatează AP.
Un comunicat Eurogroup a precizat că Grecia a întrerupt `unilateral" negocierile privind un nou pachet de ajutor. Prin urmare, Grecia trebuie să achite datoriile de 1,6 miliarde de euro către FMI scadente pe 30 iunie, altfel riscând să intre în incapacitate de plată.
Turiştii românii, sfătuiţi să aibă bani lichizi
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităţilor bancare în această ţară, informează MAE, care atenţionează într-un comunicat asupra duratelor mari de aşteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.
Totuşi, în noaptea de duminică, reprezentanţii guvernului grec au anunţat că turiştilor străini care vizitează Grecia în aceste zile nu li se va aplica măsura de limitare a retragerilor de numerar de la bancomatele elene, singura limită privind retragerile turiştilor fiind cea reglementată de banca la care turiştii deţin cardurile. Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, încercând astfel să evite colapsul sistemului financiar.