Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Băncile pot reduce mai mult dobânzile la credite
Dobânzile la credite pot fi reduse mai mult, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, însă cele la depozite au fost scăzute „prea mult“, astfel că băncile trebuie să fie mai prudente.
Băncile care au redus prea mult dobânzile la depozite trebuie să fie mai prudente pentru că vor avea nevoie de bani pe măsură ce se reia creditarea, dar la credite mai este loc de reduceri de dobânzi, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. „La depozite, unele bănci au coborât ceva mai mult decât trebuie (cu dobânzile, n.r.), dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul ea va fi absorbită. Altele au fost mai prudente, la peste 2%, şi salutăm faptul că au o viziune pe un termen mai lung“, a precizat Isărescu în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei desfăşurată vineri, 9 mai.
În ceea ce priveşte dobânzile la credite, guvernatorul BNR susţine că „mai este câmp de reducere“. „Băncile au reclamat, pe bună dreptate, că şi-au păstrat şi ele o marjă datorită faptului că indicatorul de refe-rinţă ROBOR la trei luni avea variaţii mai mari. Acum, ele vor citi, sper corect, faptul că acest indicator este mult mai stabil şi nu vor mai avea această motivaţie. Bineînţeles că îşi vor face politica de dobânzi, dar le va da un mai mare confort băncilor (stabilitatea ROBOR) şi la nivel de operaţiuni de creditare şi la nivel de operaţiuni de trezorerie“, a mai spus şeful BNR, citat de Agerpres.
Referitor la reacţia băncilor la decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară de la 2% la 1,75% pe an, Isărescu a spus că speră ca aceasta să fie pozitivă. El a reamintit faptul că, prin deciziile adoptate în această săptămână, banca centrală urmăreşte protejarea dobânzilor la depozite astfel încât acestea să fie real pozitive. „De ce ţine omul banii în bancă? Pentru siguranţă, pentru confortul plăţilor şi pentru o protecţie valorică, adică o rată reală pozitivă, nu nominală. Toate cele trei condiţii sunt îndeplinite“, a mai spus Isărescu.
În opinia sa, o medie a dobânzilor de peste 3% ar descuraja investiţiile, în condiţiile în care economiile depăşesc volumul creditelor, de aceea BNR încearcă să păstreze o rată reală între 1% şi 2%.
În ceea ce priveşte reducerea TVA de la 1 iunie la alimente, „această măsură se poate traduce 100% în scăderea preţurilor dacă nu vor fi înţelegeri între comercianţi şi va exista transparenţă în privinţa preţurilor produselor vizate de decizie“, a declarat Mugur Isărescu. Totuşi, acesta a spus că BNR nu a luat în calcul o transmisie de 100% în preţuri. „Când s-a majorat cota, nu s-a dus 100%, ci 60%. Să mergem cu cifra aceasta şi tot e suficient să se ducă inflaţia, în vară, chiar sub 0, având în vedere ponderea ridicată a acestor produse în coşul de consum (32%, n.r.). Cu un an agricol bun şi transmisie bună există pericolul să se ducă mult mai jos, la -1%“, a subliniat guvernatorul BNR.
Şeful băncii centrale a mai precizat că, odată cu anunţarea reducerii TVA la alimente, expectaţiile inflaţioniste pe termen de un an „pur şi simplu s-au prăbuşit“. „Există discuţii cu tactica magazinelor, dar vedem căderea la 0 sau chiar sub a expectaţiilor. Peste doi ani cifra se consolidează la 2%, ceea ce nu e rău, e în intervalul ţintit“, a mai spus Isărescu. (Oana Nistor)