Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Băncile se aşteaptă la puţine cereri de credite în perioada următoare
Băncile se aşteaptă la scăderea drastică a cererii de credite pentru populaţie în ultimul trimestru din 2008, în special a celor ipotecare, în ciuda estimărilor de ieftinire puternică a terenurilor şi a locuinţelor, din cauza înăspririi puternice a condiţiilor de creditare, arată un sondaj al BNR. Cardurile de credite vor fi singurele produse de împrumut la care băncile se aşteaptă la uşoare creşteri ale cererii pentru ultimul trimestru al acestui an, însă cu mult mai reduse faţă de creşterile înregistrate în perioada iulie-septembrie 2008, se arată în sondajul realizat de Banca Naţională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.
Totodată, băncile estimează o scădere drastică a cererii pentru împrumuturile ipotecare şi de nevoi personale, în ciuda ieftinirii locuinţelor şi a proprietăţilor, aşteptată în ultimul trimestru din 2008. Principala cauză a reducerii cererii este, în opinia băncilor, înăsprirea puternică atât a standardelor de creditare, cât şi a termenilor din contractele de împrumut, în special în cazul creditelor cu ipotecă, „ceea ce ar putea contribui la temperarea ritmului de creştere a creditului către populaţie“, se arată în sondajul BNR. Normele de creditare relaxate au atras în T3 mai multe cereri de credite imobiliare decât se aşteptau băncile, în ciuda scumpirii acestora. Cu toate că băncile se aşteptau încă din trimestrul al treilea al acestui an la o reducere semnificativă a cererii de credite imobiliare, acestea au scăzut uşor, după ce băncile au folosit aceleaşi standarde de creditare ca şi în trimestrul al doilea din 2008, în ciuda scumpirilor practicate de bănci pentru astfel de credite. În ce priveşte termenii contractelor de credit ipotecar, băncile au relaxat în perioada iulie-septembrie creşterea datoriei în venitul disponibil şi, într-o măsură mai mică, spreadul (diferenţa, n.r.) ratei medii de dobândă a creditului faţă de rata ROBOR la o lună.