Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
„Bancomate” de locuri de muncă la sate
În 10 comune din judeţul Cluj vor fi instalate automate la care şomerii vor verifica în timp real locurile de muncă disponibile prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Totodată, la aceste „bancomate” şomerii vor putea să-şi vizeze lunar carnetele în localităţile de domiciliu.
În judeţul Cluj a fost implementat un proiect unic în ţară, „Bancomate de joburi în mediul rural”, ai cărui beneficiari sunt şomerii din mediul rural, informează Agerpres. În următoarele săptămâni, în 10 comune clujene (Băişoara, Ciurila, Cojocna, Frata, Iara, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Rîşca şi Sănduleşti) vor fi instalate „bancomate” conectate la baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceste dispozitive vor fi instalate în sediile primăriilor şi vor fi pe post de funcţionari electronici. Practic, cu ajutorul aparatelor şi al unui card, şomerii din zona rurală pot intra în baza de date a AJOFM Cluj pentru a-şi urmări istoricul plăţilor primite de la agenţie, dar pot accesa şi baza de date cu locuri de muncă.
Potrivit directorului AJOFM Cluj, domnul Daniel Don, prin instalarea aparatelor, şomerii care nu au acces la internet pot urmări dinamica locurilor de muncă disponibile. De asemenea, beneficiarii acestui proiect vor scăpa de cheltuielile pe care le suportau lunar pentru a se deplasa la sediul judeţean al agenţiei în vederea vizării carnetului de şomer. Mai mult, în acest fel, şomerii pot fi monitorizaţi de către agenţie (datorită parolei digitale pe care o folosesc ca să acceseze bancomatul), care poate afla frecvenţa cu care aceştia îşi caută un loc de muncă.
Deşi reprezintă o premieră pentru ţara noastră, România este printre ultimele ţări din UE care introduce aceste „bancomate” pentru şomeri. Potrivit coordonatorilor proiectului, în Marea Britanie, de exemplu, au fost instalate peste 34.000 de astfel de aparate.
Proiectul prin care se amplasează bancomatele a mai avut ca scop şi consilierea a 800 de persoane din întreaga regiune de nord-vest, care au fost învăţate cum să caute mai eficient un loc de muncă. O parte din acestea au beneficiat şi de cursuri autorizate de iniţiere sau perfecţionare în diferite meserii cerute pe piaţa forţei de muncă în regiune, iar alte 20 de persoane din mediul rural au fost susţinute în demararea unei mici afaceri.
Programul este finanţat cu 7,7 milioane de lei, bani europeni în cadrul POSDRU, coordonarea fiind asigurată de Asociaţia Inceptus România, în colaborare cu AJOFM Cluj, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi trei firme private de formare profesională.
6,2% - rata şomajului în mediul rural
În trimestrul al doilea al acestui an, rata şomajului în mediul rural la nivel naţional a fost de 6,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Din cele peste 9,2 milioane de persoane active, 8,664 milioane de persoane erau ocupate şi 625.000 de persoane erau şomere. Şomajul în rândul tinerilor (15-24 de ani) a atins cel mai ridicat nivel, 20,4%, potrivit datelor făcute publice ieri de INS.
Pentru o mai bună inserţie pe piaţa muncii, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă organizează lunar cursuri de formare profesională. În luna septembrie, de exemplu, au început la nivel naţional 206 programe de formare profesională, acestea fiind disponibile pentru 4.212 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi a municipiului Bucureşti.