Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Bani alocați de primării pentru casarea mașinilor vechi
Rabla local, care încurajează cetățenii să renunțe la autoturismele vechi, fără să achiziționeze o altă mașină, este un program finanțat de autoritățile locale și Ministerul Mediului. Primăriile interesate trebuie să aloce un buget în acest scop, bani cu care vor contribui la plata primelor de casare de 3.000 de lei fiecare. Mai multe municipalități au anunțat aprobarea bugetelor necesare pentru eliminarea a câte o mie de mașini uzate (Bistrița, Buzău, Arad), două mii (Iași) sau cinci mii (sectorul 6).
Prima etapă a programului privind casarea autovehiculelor uzate începe vineri, 21 aprilie 2023, cu înscrierea unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), care au la dispoziție o săptămână pentru a depune documentaţia aferentă, prin intermediul aplicaţiei informatice de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
După încheierea acestei etape, AFM va publica, pe www.afm.ro, lista cu primăriile cu care a încheiat contracte și care vor participa, deci, la Rabla local, iar ulterior va deschide înscrierile pentru persoanele fizice din localitățile respective. Beneficiarii înscriși vor primi o primă de casare de 3.000 de lei, din care 600 de lei vor fi plătiți din bugetul local al localității în care domiciliază (dacă primăria respectivă s-a înscris în program), iar restul de 2.400 de lei vor fi suportați de AFM.
Solicitantul trebuie să fie proprietarul autovehiculului de cel puţin cinci ani, să nu aibă datorii la bugetul de stat şi bugetul local; să nu fie înscris în alte programe, cum sunt Rabla Clasic sau Programul Rabla Plus, cu acelaşi vehicul. Totodată, se va angaja că nu va achiziţiona un autoturism cu Euro 4 sau mai puțin timp de trei ani de la primirea stimulentului.
În ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculul, acesta trebuie să fie în evidenţele UAT-ului solicitant; să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, de la anul fabricaţiei; norma de poluare Euro 3 sau inferioară; să conțină componentele esenţiale.
În Iași, prin Rabla local vor fi casate două mii de autovehicule uzate, iar bugetul total alocat de municipalitate în acest scop este de 1,2 milioane de lei. „Dacă programul funcţionează, vom face apel la o a doua etapă”, a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.
La Bistrița, Consiliul local a aprobat participarea municipiului la program, urmând să aloce 600.000 de lei pentru eliminarea a o mie de vehicule vechi.
La fel, la Buzău, au fost aprobați banii necesari casării a o mie de autoturisme uzate, cu scopul de a câştiga, astfel, o mie de locuri de parcare în oraș. „Din discuţiile cu AFM, am înţeles că se vor introduce (în platforma AFM, n.r.) doar numele şi datele din buletin. După aceea, dosarul se depune la primărie, dar ei (beneficiarii, n.r.) trebuie să fie în lista celor o mie, pe platformă”, a explicat viceprimarul Sorin Ionuţ Apostu, citat de Agerpres. (C. Z.)