Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Bani în plus pentru Sănătate, Muncă şi Mediu
Astăzi, Guvernul urmează să adopte forma finală a rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pentru 2010, cei mai mulţi bani urmând să ajungă la Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va primi suplimentar 4,365 miliarde de lei, reprezentând transferuri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru echilibrare, finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum şi indemnizaţii reparatorii, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii familiale, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi alte ajutoare sociale. Ministerul Sănătăţii va primi 2,816 miliarde de lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului, Ministerul Mediului şi Pădurilor - 241,2 milioane de lei, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - 207,1 milioane de lei. De asemenea, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va obţine în plus 56,9 milioane de lei, pentru finanţarea proiectului privind restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice şi a proiectului privind reabilitarea şi consolidarea unor clădiri culturale (Biblioteca Naţională a României, Teatrul I. L. Caragiale etc.), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - 49,6 milioane de lei, în principal, pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft, iar Academia Română - 17 milioane de lei, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Pe de altă parte, bugetele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor vor pierde cele mai mari sume în urma rectificării bugetare, respectiv 117,76 milioane de euro (494,6 milioane de lei) şi circa 113,52 milioane de euro (476,8 milioane de lei). În schimb, Guvernul va majora cheltuielile din fondurile provenite din credite externe la Ministerul Administraţiei şi Internelor cu 170 milioane de lei. De asemenea, la rectificarea din acest an se vor aloca 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul Sănătăţii. La aceşti bani se adaugă 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori. Rectificarea bugetară pe care Guvernul urmează să o aprobe astăzi este realizată pe un curs de schimb de 4,24 lei/euro, mai mic decât cel luat în calcul iniţial, de 4,25 lei/euro.