Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Bani pentru modernizarea Complexului Energetic Oltenia
Fondul pentru modernizare, un instrument al UE de sprijinire a tranziţiei către o energie curată, a pus 2,4 miliarde de euro la dispoziţia a şapte ţări pentru a accelera modernizarea sistemelor lor energetice, a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a le sprijini să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă pentru 2030. România primește cea mai mare parte din acești bani, circa 1,4 miliarde de euro.
Investiţiile au fost confirmate în România (1,39 miliarde de euro), Cehia (520 milioane de euro), Polonia (244,2 milioane de euro), Lituania (85 milioane de euro), Ungaria (74,3 milioane de euro), Slovacia (49,5 milioane de euro) şi Croaţia (40 milioane de euro), a anunţat Comisia Europeană.
Finanţat din veniturile obţinute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a acestora, Fondul pentru modernizare, gestionat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), în calitate de bancă a UE pentru climă, urmăreşte să sprijine statele membre cu venituri mai mici în tranziţia lor către neutralitatea climatică, modernizându-le sectorul energetic şi sistemele energetice în sens mai larg, sporind eficienţa energetică şi facilitând o tranziţie echitabilă.
Potrivit ministrului energiei, Virgil Popescu, BEI a transferat deja României, miercuri, cei aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de modernizare.
Banii vor fi folosiți pentru 8 proiecte de parcuri fotovoltaice depuse de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru producerea de energie regenerabilă, în valoare de 670.802.780 de euro, din care 469.561.946 de euro din Fondul pentru modernizare. „La finalizare vom vorbi de producţie de 735 MW”, a transmis ministrul, potrivit Agerpres.
Astfel, vor fi construite parcuri fotovoltaice pe halda Bohorelu - Unitatea Minieră de Carieră (UMC) Jilt, pe halda exterioară cariera Pinoasa - UMC Pinoasa, pe halda Rovinari Est, pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din Sucursala Electrocentrale (SE) Isalniţa, SE Rovinari şi SE Turceni, pe halda interioară din cariera Tismana 1 - Roşia - Rovinari şi pe halda interioară din cariera Tismana 2 - Roşia - Rovinari.
De asemenea, vor fi finanțate „alte două proiecte CCGT (centrală pe gaze în ciclu combinat, n.r.) pentru CEO, respectiv Ișalniţa - în valoare de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru modernizare, şi Turceni - în valoare totală de 335.009.630 de euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru modernizare. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW”, potrivit lui Popescu.
Ministrul a amintit şi proiectele depuse de Transelectrica, în valoare de 475.510.339 de euro, din care 393.674.931 de euro din Fondul pentru modernizare, LEA 400 kV Gădălin-Suceava, Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Sacalaz - Arad. (C. Z.)