Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Bani pentru reabilitarea termică a locuinţelor
Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, că proprietarii locuinţelor incluse în programul de reabilitare termică vor avea posibilitatea să finanţeze lucrarea prin credit bancar, contractat cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, după modelul Programului "Prima Casă". Creditul va putea fi contractat pentru o perioadă de cinci ani.
Până pe 2 august băncile interesate vor putea încheia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM convenţiile de garantare a creditelor pentru reabilitarea termică a locuinţelor, în limita unui plafon de garanţii stabilit pentru acest an la 50 milioane de euro. Conform normelor de aplicare de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind reabilitarea termică prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, aprobate miercuri de Executiv, băncile care vor participa la program vor acorda finanţări în lei, pe maximum cinci ani, cu o dobândă ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă de 1,5-2,5% pe an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM. Lucrările de reabilitare termică eligibile sunt reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente, repararea, înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia, precum şi introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/totală a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat şi/sau încălzire. Decizia de reabilitare termică a clădirilor de locuit se ia de către beneficiar şi, în cazul asociaţiei de proprietari, de către adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care hotărăşte cu votul a minimum 90% din membrii acesteia. Asociaţia de proprietari este eligibilă în condiţiile în care fiecare membru al asociaţiei de proprietari nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator, iar proprietarul locuinţelor unifamiliale este eligibil în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi (iluminat, gaze naturale şi apă-canal) în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator. Beneficiarul trebuie să respecte, de asemenea, condiţiile din normele de creditare ale finanţatorului. Lucrările de intervenţie vor fi finanţate din sursele proprii ale beneficiarilor, în cuantum de minimum 10% din valoarea de execuţie şi din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii în numele şi în contul statului reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.