Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Banii pentru „Casa Verde Fotovoltaice”, blocați de un an și jumătate
Deși programul pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice a fost anunțat în 2018, până acum nici un cetățean nu a primit finanțare pentru a produce energie din surse regenerabile și nu a fost instalat nici un sistem fotovoltaic, susține Greenpeace. O parte din bani au fost folosiți deja pe cheltuieli colaterale, precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să îşi producă singur energia din surse regenerabile, nefiind instalat nici măcar un sistem fotovoltaic.
„Anunţat la mijlocul lui 2018, programul «Casa Verde Fotovoltaice» al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate. Mai mult, conform informaţiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace România, AFM şi Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect (şi, probabil, parţial cheltuiţi) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect“, se arată într-un comunicat al Greenpeace, remis Agerpres.
Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice“ prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei de la AFM.
Finanţarea oferită prin programul „Casa Verde Fotovoltaice” este una generoasă, respectiv maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minimum 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică.
„Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic“, arată organizația.
Mai mult, potrivit sursei citate, programul are cheltuieli indirecte inadmisibil de mari, 13% dintre fonduri (peste 13 milioane de euro) fiind folosite, conform informaţiilor de la AFM şi MLPDA, pe dezvoltarea aplicaţiei informatice care gestionează înscrierile, informare şi publicitate, audit, salarii, bani cu care AFM ar fi putut să finanţeze alte peste 3.000 de instalaţii fotovoltaice.
„Este de neînţeles cum o autoritate publică care gestionează bugete uriaşe nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019“, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.