Pentru a acoperi un deficit de 7%, România are nevoie în acest an de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe pieţele externe, cât şi prin împrumuturi interne. Una din modalitățile
Barroso a primit sprijinul liderilor UE pentru un nou mandat
Liderii europeni şi-au exprimat joi susţinerea faţă de realegerea la conducerea Comisiei Europene a lui José Manuel Barroso, care va trebui să acţioneze totuşi cu prudenţă pentru a obţine confirmarea eurodeputaţilor, din cauza criticilor la adresa sa.
Reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, cei 27 de oficiali au ajuns la un acord de principiu pentru a profita de experienţa determinată de criza financiară mondială, demarând o reformă de monitorizare a sectorului bancar, în urma unui anunţ făcut în acest sens de Statele Unite. Aceştia au încercat, de asemenea, să ajungă la un compromis care să permită organizarea în Irlanda a unui nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona. Referitor la Barroso, şefii de stat şi de guvern şi-au exprimat sprijinul faţă de realegerea acestuia pentru încă un mandat de cinci ani. El „a obţinut o susţinere unanimă din partea preşedinţilor şi premierilor, îi sprijinim cu toţii candidatura“, a declarat premierul ceh Jan Fischer, a cărui ţară deţine Preşedinţia Uniunii Europene. Fostul premier portughez, în vârstă de 53 de ani, s-a declarat „mândru şi emoţionat“ de încrederea acordată, promiţând că va fi „atent“ în următorii cinci ani la numeroasele critici la adresa sa. El a trebuit să se mulţumească cu un sprijin de principiu al celor 27 de reprezentanţi, nu cu o desemnare oficială, aşa cum spera. Grupul său conservator îl susţine, dar nu dispune de o majoritate absolută şi trebuie să realizeze alianţe. Numeroşi eurodeputaţi de stânga şi liberali îl consideră foarte permisiv, docil cu statele mari şi îl critică pentru reacţia întârziată a acestuia faţă de criza financiară. Liderii europeni şi José Manuel Barroso îi îndeamnă pe eurodeputaţi să se pronunţe rapid, încă de la jumătatea lunii iulie, pentru a evita o perioadă de incertitudine într-un moment în care Europa se află în criză economică. Lăsând soarta lui Barroso în mâinile Parlamentului European, oficialii UE nu îi fac un cadou. „Este ca şi cum l-am arunca în vizuina lupului“, a precizat un diplomat. „Totul este la bunăvoinţa Parlamentului“, care ar putea tergiversa lucrurile, a precizat el. Liderul ecologiştilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, încearcă în acest timp că clădească un front împotriva lui Barroso. După ce s-a întâlnit joi cu Nicolas Sarkozy, acesta a avut îndoieli în privinţa fermităţii susţinerii preşedintelui francez care, potrivit acestuia, „nu este pregătit să moară pentru Barroso“. Potrivit lui Cohn-Bendit, „problema“ lui Nicolas Sarkozy şi a cancelarului german Angela Merkel este că „îl vor pe Barroso şi în acelaşi timp nu îl vor“.