Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Bătrânețea „nu este o stigmă”
Ziua internaţională a persoanelor vârstnice a fost marcată, ca în fiecare an, la 1 octombrie, prin acțiuni menite să promoveze drepturile seniorilor, dar și o imagine pozitivă a îmbătrânirii. În România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani.
Printre evenimentele dedicate Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice se remarcă „festivalul de argint” organizat la sfârșitul săptămânii, la Miercurea Ciuc, de Primărie și de Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita. Timp de trei zile, seniorii din oraş şi din împrejurimi au beneficiat de programe gratuite, cum ar fi vizionări de filme la cinematograful din oraş, vizite la muzeu, sesiuni de înot sau gimnastică.
Evenimentul a dorit să atragă atenţia asupra problemei sociale a îmbătrânirii societăţii, să prevină marginalizarea şi neglijarea vârstnicilor singuri, să reducă „distanţa generaţională dintre tineri şi vârstnici”, să promoveze un stil de viaţă activ, dar şi să contribuie la interacţiunea dintre vârstnici şi tineri, au transmis organizatorii.
„Mesajul este să ne bucurăm de viaţă, în orice perioadă a vieţii am fi şi să ne bucurăm de existenţa celorlalţi: tinerii să se bucure de vârstnici şi vârstnicii de tineri şi cred că asta ar trebui să avem în gândurile noastre în fiecare zi”, a declarat, la deschiderea festivalului, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, potrivit Agerpres.
La rândul său, iniţiatoarea evenimentului, Csikós Farkas Kata, asistent social la DGASPC, a dorit să transmită că „a fi vârstnic nu e o stigmă” şi nu trebuie să ne temem de această vârstă. „Să ne gândim că este un cadou (bătrâneţea - n.red.), că avem un trecut lung şi o viaţă plină de performanţe şi de experienţă”, a spus aceasta.
Festivalul a fost foarte apreciat de seniorii care au participat la activităţi. „Mi se pare o idee excelentă, pentru că mulţi pensionari se întristează la gândul că sunt abandonaţi, uitaţi, că nu sunt utili”, a spus Letiţia Mitrofan.
Tot cu ocazia acestei zile, la București, a fost deschis un nou centru de zi pentru vârstnici care se află pe şoseaua Ştefan cel Mare nr. 1-3, sector 1. Centrul este deschis de luni până vineri persoanelor de peste 65 de ani cu domiciliul în București. Potrivit primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, vârstnicii vor beneficia de trei mese pe zi, spălătorie şi duş social, dar şi de cursuri de utilizare a calculatorului, internet, bibliotecă, ateliere şi jocuri de societate.
Ziua internaţională a persoanelor vârstnice a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a ONU, în contextul în care populația lumii cunoaște un fenomen de îmbătrânire accelerată, însoțit de riscul sărăciei şi excluziunii sociale. (C. Z.)