Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Belşug în pieţe şi preţuri mici

Belşug în pieţe şi preţuri mici

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Corneliu Ciocan - 14 Octombrie 2011

Luna octombrie a adus, pe lângă o vreme de vară fără pic de nor, roadele toamnei revărsate în valuri în pieţele bucureştene. Acum parcă mai multe ca niciodată. Şi tot acum gospodinele pregătesc, pentru iarna ce va să vină, bunătăţile din cămări, balcoane şi pivniţe.

O piaţă este în sine o lume. O lume a culorilor, a parfumurilor, a formelor. Se înghesuie pe tarabe grămezi de roşii lucitoare în soare, ardei graşi, galbeni de necaz pe vecinii lor gogoşarii, care acum au parcă mai mare trecere la cumpărătorii care pipăie cu mâna sau cercetează cu privirea movilele de legume. Varza dolofană zace în movile aşteptând să-şi urmeze destinul în butoaiele pântecoase, stivuite undeva la marginea pieţei, aşteptând la rândul lor clienţi. Morcovii, ceapa, sfecla roşie, conopida îndesată, rădăcinile noduroase de hrean şi ţelină completează tarabele, prin faţa cărora gospodine singure sau cu "jumătăţile" lor, încărcate cu sacoşe, se perindă de dimineaţa până seara.

Scumpete şi apatie

Pieţele bucureştene sunt pentru toate pretenţiile în privinţa calităţii produselor şi a preţurilor. În pieţele simandicoase precum Dorobanţi, roşiile, castraveţii şi vinetele costă 3 lei kilogramul, ardeiul gras, kapia, dovleceii şi conopida costă 4 lei, gogoşarii, 5 lei, albitura şi fasolea boabe, 8 lei. Pentru un kilogram de usturoi trebuie să dai 150 de lei. Mai ieftine sunt gogonelele. Numai 3 lei kilogramul. Vânzătorii sunt apatici şi nervoşi. Nu lasă loc de târguială. Piaţa Vitan este găzduită la subsolul unui complex comercial. Şi aici preţurile sunt pentru cei cu dare de mână.

Albitura, adică pătrunjelul şi păstârnacul rădăcină, sunt 8 lei, hreanul, 15 lei kilogramul. Pentru gogoşari, ardei kapia şi conopidă scoţi din buzunar 4 lei. Roşiile, vinetele, dovleceii, ceapa şi castraveţii ajung la 3,5 lei. Mai "ieftini" sunt cartofii şi varza - 1,5 lei, morcovul şi varza roşie - 2,5 lei.

Ieftin şi bun

În pieţele aşa-zise de cartier, cum sunt Rămnicu Sărat, Sălăjan (Titan), Sudului ori cele din Drumul Taberei găseşti printre intermediarii cu marfă de calitate îndoielnică pe adevaraţii producători. Legumele lor au preţuri mai mult decât accesibile. Astfel, varza nu trece de 1 leu kilogramul, gogoşarii şi ardeii nu depăşesc 2,5 lei, ceapa se vinde cu maximum 2 lei, hreanul şi usturoiul este 10 lei, gogonelele se găsesc la preţul de 1,5-2 lei, castraveţii cornişon se pot cumpăra cu 2 lei, varza şi sfecla roşie cu 1 leu, ţelina 6 lei kilogramul sau 1,5 lei bucata. Cartofii se vând cu 1 leu sau cu 80 de bani dacă se cumpără o cantitate mai mare. Preţurile la Piaţa Obor sunt apropiate de cele din pieţele de cartier. Cu preţurile şi abundenţa care se revarsă din grădini în pieţe, în această toamnă cămările gospodinelor vor fi mai pline ca altădată.