Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Beneficiarii Start-Up Nation vor primi bani la toamnă
Potrivit datelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), beneficiarii programului Start-Up Nation vor primi fonduri începând cu lunile septembrie-octombrie. În această perioadă au mai fost demarate alte două programe de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Micii întreprinzători cu firme înfiinţate după data de 1 ianuarie 2017 şi care vor să beneficieze de o finanţare nerambursabilă de maximum 200.000 de lei mai au la dispoziţie trei săptămâni pentru a-şi depune aplicaţia pe site-ul oficial aippimm.ro. Luni-seară, numărul planurilor de afaceri depuse ajunsese la 1.644, după cum a declarat Sterică Fudulea, secretar de stat în MMACA, preluat de Agerpres. Oficialul a precizat că beneficiarii eligibili vor primi bani în lunile septembrie-octombrie.
Programul Start-Up Nation a devenit activ pe data de 15 iunie, la ora 10:00, iar cei interesaţi îşi pot înscrie online planurile de afaceri până pe 14 iulie, ora 20:00. Programul are o alocare de 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei, bani nerambursabili. Start-Up Nation îşi propune, pentru acest an, înfiinţarea şi finanţarea a 10.000 de noi întreprinderi mici şi mijlocii, care vor crea cel puţin 10.000 de noi locuri de muncă.
La începutul lunii iunie, secretarul de stat în acelaşi minister, Ilan Laufer, preciza condițiile pentru a se putea beneficia de acest program. În primul rând, societatea comercială trebuie să fi fost înființată după data de 30 ianuarie 2017, apoi să se fi creat cel puţin un loc de muncă pe care antreprenorul să îl menţină pentru o perioadă de doi ani. „Programul este dedicat inclusiv antreprenorilor care nu au capital propriu. Nu este un lucru pe care îl încurajez, dar cred că în România există mulţi tineri, bărbaţi şi femei care într-adevăr văd o speranţă în programul Start-Up Nation şi unii dintre ei nu dispun de capital propriu, iar acest program oferă finanţare 100% nerambursabilă. Aceasta nu înseamnă că, dacă aveţi un plan de afaceri de peste 200.000 de lei, nu puteţi veni cu propriul plan de afaceri”, afirma Laufer.
Referindu-se şi la alte programe de sprijin pentru micii întreprinzători, Sterică Fudulea a spus că, la începutul săptămânii, a demarat proiectul EMPRETREC, prin care este susţinută, de asemenea, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Este, mai exact, un program integrat de pregătire, care oferă întreprinzătorilor instruire şi asistenţă tehnică, precum şi un cadru instituţional pentru dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale şi creşterea competitivităţii.
La mijlocul lunii iulie va deveni funcţional şi programul de microindustrializare, prin care IMM-urile din sectorul de producţie, adică fabricile mici, beneficiază de până la 450.000 de lei (100.000 de euro) fonduri nerambursabile pentru investiţii. Pentru a accesa aceşti bani, antreprenorii vor depune planuri de afaceri, în baza cărora se va face o selecţie în funcţie de punctaje.