Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Beneficii pentru bugetari în 2019
Anul 2019 aduce mai multe noutăţi din punct de vedere economic, avantajaţi urmând să fie în primul rând bugetarii, ale căror salarii vor fi mai mari, vor primi vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană. Alte noutăţi sunt cu privire la preţul benzinei, care va creşte, iar preţurile energiei electrice şi gazelor naturale vor stagna. Pe parcursul anului care a început vor exista modificări în ceea ce priveşte taxarea companiilor energetice, a celor din sectorul telecom și a băncilor. Totodată, comisionul de administrare pe Pilonul 2 de pensii scade la 1%, de la 2,5%, iar pensiile vor creşte din septembrie.
Angajaţii din sistemul public vor avea salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. Majorarea va fi de 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022, după cum a anunţat, pe 3 decembrie, ministrul muncii, Marius Budăi.
Câteva zile mai târziu, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a confirmat că din 2019 se va aplica creşterea salariilor bugetarilor la fel ca şi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, iar voucherele de vacanţă se vor da pentru toţi bugetarii la fel ca în 2018, dezmințind informațiile potrivit cărora Guvernul ar dori să îngheţe salariile bugetarilor anul viitor. Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii şi asistentele, care au primit de la 1 martie 2018 o creştere până la nivelul din 2022.
Totodată, toţi salariaţii de la stat vor primi, începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie, a declarat, pe 21 decembrie, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
Tot de la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut este majorat la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare. De asemenea, salariul minim în construcţii creşte la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2019, potrivit ordonanţei privind măsurile fiscal-bugetare, aprobată în 21 decembrie de Guvern.
O altă noutate este că, în perioada 2019-2021, bugetarii nu vor mai fi plătiţi pentru orele suplimentare, iar acestea se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestor ore. Excepţie fac personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
În ceea ce privește pensiile, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei până la 1 septembrie 2019, când valoarea punctului de pensie va creşte cu 15% şi va deveni 1.265 lei.
Anul 2019 mai aduce o înghețare a prețului gazelor timp de trei ani. Măsura va fi în vigoare de la 1 aprilie 2019 până pe 22 februarie 2022, interval în care producătorii „au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili”, se arată în ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv la 21 decembrie.
Va fi îngheţat și preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, după cum au anunţat reprezentanții Guvernului. Urmează ca Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să elaboreze o metodologie în acest sens, în luna ianuarie 2019.
Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2019, benzina comercializată pe piaţa din România va conţine 8% biocarburant, faţă de 4,5% până acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Parlament, ceea ce aduce o scumpire la pompă de 7-10 bani pe litru.
În ceea ce privește taxarea companiilor din domeniul energetic, vor fi modificări de la 1 martie 2019, când vor crește contribuţiile datorate de acestea la ANRE de la 0,1% în prezent la 2% din cifra de afaceri. Şi operatorii din sectorul telecom vor plăti către ANCOM o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% în prezent.
De asemenea, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%. Potrivit ministrului pentru mediul de afaceri, Ştefan Oprea, aceasta este o „nontaxă, e o taxă de descurajare. Ne dorim ca ROBOR să rămână într-o limită decentă şi aşa vom ajuta mediul de afaceri”.